NIJE KASNO ZA CIJEPLJENJE

Prva žrtva svinjske gripe u Hrvatskoj ove sezone

28.12.2010 u 12:29

Bionic
Reading

Jedan 60-godišnjak je umro, a 25-godišnjak i 16-godišnjak su hospitalizirani zbog komplikacija koje je izazvao virus svinjske gripe koji je ovih dana stigao u Hrvatsku

'Zasad imamo 50-ak zaraženih virusom svinjske gripe H1N1, a najviše ih je u Zagrebu. Očekuje se da će ovih dana u našu zemlju stići i drugi virusi tipa A, međutim H1N1 trenutno dominira u cijeloj Europi', rekao je za tportal dr. Bernard Kajić, voditelj odjela za cijepljenje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

'Teške kliničke slike zabilježene su kod 16-godišnjaka u Slavonskom Brodu te 60-godišnjaka iz Zagreba, koji je umro od posljedica komplikacija. U ovom posljednjem slučaju ne može se reći da je smrt izravno izazvao virus, no on je svakako bio glavni uzročnik. Drugi slučajevi nisu tako teški.

Svim hrvatskim građanima preporučujemo da se cijepe. Nije istina da je prekasno za to jer je sezona gripe već počela - ona će trajati još dva, tri mjeseca. Imamo standardno sezonsko cjepivo koje uključuje i H1N1', savjetovao je dr. Kajić.

Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, prof. Ira Gjenero Margan izjavila je prošli tjedan da se virus H1N1 nije promijenio u odnosu na prošlu godinu kada je izazvao pandemiju. 'Međutim, očekujemo da zaraza neće biti takvih razmjera', rekla je prof. Gjenero Margan.

Preporučila je svima da se cijepe, pogotovo osobama s povećanim rizikom od razvoja komplikacija, a to su starije osobe i kronični bolesnici. Cijepiti se mogu kod svojih izabranih liječnika te u zavodima za javno zdravstvo.

U Europi se, prema informacijama mreže EuroFlu za praćenje gripe, zasad javlja uglavnom u sporadičnom obliku i manjim grupiranjima, prvenstveno u Ruskoj Federaciji, Poljskoj, Belgiji, Finskoj, Estoniji, Španjolskoj i Portugalu, dok je u Velikoj Britaniji već nastupila sezona s epidemijskim razmjerima.

Dominantan virus gripe u Velikoj Britaniji je H1N1 koji je u 2009. godini uzrokovao pandemiju, ali ima i bolesti uzrokovanih podtipom A/H3N2 i tipom B.

U Hrvatskoj je od posljedica infekcije virusom svinjske gripe prošle sezone umrlo više od 30 ljudi.