Znanost VJEČNI SJAJ UMA

Vjerovali ili ne, ovo je mozak

Premda nitko ne može reći da je vidio um, znanost je u posljednjih nekoliko desetljeća napravila velike korake u razumijevanju tajni mozga i njegove uloge u procesima razmišljanja, osjećanja, uživanja i patnje

No unatoč znanstvenom i tehnološkom napretku, ovo je fascinantno i složeno područje i danas jedan od najvećih misterija u svemiru čak i neuroznanstvenicima, a kamoli laicima.

Stručnjak za neuroznanost Carl Schoonover (27) sa Sveučilišta Columbia odlučio je stoga napisati knjigu koja će prosječnog čitatelja upoznati s poviješću i dostignućima u istraživanjima mozga i uma uz pomoć prekrasnih fotografija.

Njegova knjiga 'Portraits of the Mind: Visualizing the Brain From Antiquity to the 21st Century', koju je objavila izdavačka kuća Abrams, predstavlja vizualnu povijest istraživanja ljudskog mozga od srednjovjekovnih crteža prvih znanstvenika do fotografija koje se danas stvaraju najsuvremenijim tehnologijama.  

 

Iako se znanstvenici širom svijeta u svojim studijama i terapijama danas služe mnogima od predstavljenih ilustracija, prosječni čitatelji dosad ih uglavnom nisu imali prilike vidjeti.


Uz obilje slika i podrobna Schoonoverova tumačenja, svako od poglavlja knjige predstavlja neki drugi aspekt mozga i njegovih funkcija.

U fotogaleriji desno pogledajte neke od fotografija iz 'Portreta uma'.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još