MOĆNA PTICA - SIMBOL

Kazahstanci oživljavaju lov orlovima na vukove

13.12.2010 u 10:07

Bionic
Reading

Udruge entuzijasta u Kazahstanu odlučile su obnoviti drevnu tradiciju lova pomoću orlova koji se s neba na plijen obrušavaju brzinom ekspresnog vlaka

Ptice se uglavnom koriste za hvatanje zečeva i lisica, a neki biolozi tvrde da su sposobne ubiti čak i odrasle vukove ako su za to uvježbane.

Tradicionalni je lov bio zabranjen za vrijeme sovjetske vladavine, no mnogi ga smatraju nacionalnim simbolom.

Kirgiška plemena u centralnoj Aziji od pamtivijeka koriste sure orlove za lov. Još je Marko Polo u svojoj mladosti 1270-ih zapisao da je vidio više orlova uvježbanih za lov na vukove, lisice, jelene i divokoze.

Britanski prirodoslovac John Love u svojoj knjizi o orlovima iz 1989. bilježi da je jedan orao u jednom danu ulovio čak 14 vukova.

Neki stručnjaci tvrde da su orlovi u toj zemlji zapravo uvježbavani da onesposobe vukove sve dok ne stigne lovac na konju i ubije životinju nožem. Međutim, postoje znanstveni zapisi prema kojima su moćne ptice sposobne ubiti čak i znatno veće životinje.

Ova zapanjujuća vještina zabilježena je i u Wikipediji: 'Suri orlovi su tako brzi i snažni da mogu ubiti odraslog vuka hitrim obrušavanjem i udarom kljuna u zatiljak ili vrat.'

 

Koliko je istine u Wikipedijinu tekstu, potvrđuje video postavljen na YouTubeu (ne preporučuje se osobama slabijeg želuca).