DOVIĐENJA ILI ZBOGOM?

Japanska sonda promašila Veneru

08.12.2010 u 08:42

Bionic
Reading

Prva letjelica koju je Japan uputio prema Veneri nije uspjela ući u njegovu orbitu, već je nastavila putovati prema Suncu, objavila je japanska svemirska agencija

Kontrolori leta smatraju da sonda Akatsuki, lansirana prije 200 dana, najvjerojatnije nije uspjela dovoljno usporiti. Svoje glavne motore upalila je u ponedjeljak u 00 sati po GMT-u kako bi je zahvatila Venerina gravitacija. Na neko vrijeme izgubila je kontakt sa Zemljom, međutim, sada sve funkcionira kako treba.

'Nažalost, nije uspjela ući u orbitu', rekao je Hitoshi Soeno iz svemirske agencije Jaxa. 'No čini se da sada funkcionira, pa bismo možda mogli još jednom pokušati kada kroz šest godina bude ponovno prolazila pored Venere.'

Neuspjeh je veliko razočaranje za 200.000 ljudi čija je imena nosila u sklopu programa podizanja svijesti o japanskom svemirskom programu.

Akatsuki je u svibnju lansirana na raketi H-IIA kako bi na susjednom planetu pronašla konačne dokaze o postojanju munja i vulkana. U tim istraživanjima trebala se pridružiti europskoj sondi Venus Express.

Japan nije imao sreće ni sa sondom koja je 1998. trebala ući u orbitu oko Marsa. Iako je imao tehničkih problema i s letjelicom Hayabusa, ona je nakon posjeta asteroidu ove godine uspješno okončala svoju misiju spustivši se na Zemlju s česticama njegova tla.

Venera je po veličini gotovo identična Zemlji, a pretpostavlja se da ima i sličan sastav. No njezina je atmosfera tako gusta da je neprozirna za instrumente koji rade na valnim dužinama vidljive svjetlosti.

Na istoj raketi H-IIA na kojoj je poletio Akatsuki, Japan je ove godine lansirao i prvu svemirsku jedrilicu Ikaros koju pokreće Sunčevo svjetlo.

 

Plan misije sonde Akatsuki