FIZIKA RATOVA ZVIJEZDA

Hoće li svjetlosne sablje ikada postati stvarnost?

07.12.2010 u 12:19

Bionic
Reading

Svjetlosne sablje kakve su koristili borci u 'Ratovima zvijezda' genijalna su zamisao – lake su, prijenosne, a aktiviraju se na pritisak dugmeta

Naravno, u njihovoj konstrukciji najlogičnije bi bilo upotrijebiti lasersku tehnologiju. Zrake lasera mogu se po želji uključiti i usmjeriti, a režu praktički sve materijale, od mesa i kostiju do tvrdih metala, pa zašto onda ne bi i vojnike 'tamne strane'.

No čini se da je jedno zamisliti takvo oružje, a nešto sasvim drugo izgraditi ga. U čemu je problem i zašto još nitko nije konstruirao ništa ni približno slično?

Problem 1: Stvaranje kratke oštrice

Prije svega, svjetlosna bi sablja trebala imati oštricu ograničene dužine od metar do metar i pol. Međutim, lasersko svjetlo nije moguće prekinuti u određenoj točki, osim ako ne naiđe na neku fizičku zapreku koja će je apsorbirati ili reflektirati. S druge strane, rukovanje beskonačnom sabljom bilo bi za mačevaoca prava noćna mora. Mala nepažnja - i on bi za glavu skratio prijatelja ili čak samoga sebe.

Jedno od mogućih rješenja je postavljanje kape sa zrcalom na kraju oštrice, međutim takvom sabljom se nikoga ne bi moglo probosti. Osim toga, konstrukcija koja bi držala zrcalo oduzela bi joj svu eleganciju.

Problem 2: Glomaznost

Za stvaranje snažnih laserskih zraka neophodni su složeni uređaji. Iako su dimenzije lasera posljednjih godina, zahvaljujući tehnološkom napretku, značajno smanjene, potreban im je sustav hlađenja koji sprečava pregrijavanje. To znači da bismo našu sablju jedva nosili na leđima, a o nekim vratolomijama da i ne govorimo.

Problem 3: Opskrba energijom

Laseri kojima možemo nešto sjeći trebaju poprilične količine energije, što znači da ih ne možemo pokretati običnim baterijama. Vjerojatno bi se trebali uključiti u snažnu električnu mrežu, a to bi bilo teško izvesti na neprijateljskom teritoriju.

Problem 4: Oklopi i mačevanje

Kao što znamo, laserske se zrake lako reflektiraju pa bi se protivnici mogli zaštititi jednostavnim oklopom od zrcala ili reflektirajućeg materijala. Štoviše, mogli bi lasersku zraku okrenuti protiv vas. Osim toga, udaranje zrakama bilo bi nemoguće – zrake svjetlosti jednostavno prolaze jedna kroz drugu. A bez ukrštanja oštrica mačevanje bi bilo vrlo dosadno.

Problem 5: Vizualni i audio efekti

Svjetlosne su sablje dobrim dijelom zanimljive zato što stvaraju veličanstvene vizualne i zvučne efekte. Nažalost, naše laserske oštrice bile bi nevidljive osim ako bi bile usmjerene ravno prema oku. Problem bismo eventualno mogli riješiti tako da dobro zadimimo prostoriju. No laseri također ne stvaraju nikakav zvuk, kako pri vitlanju zrakom, tako ni pri (nepostojećem) ukrštanju oštrica.

Dakle, svjetlosne sablje nisu samo znanstvena, već čista fantastika – barem u okvirima današnje fizike. Dok bi se neki od navedenih problema s razvojem tehnologije i mogli riješiti, većina će ih jednostavno ostati nerješiva.