SE X10 MINI I X10 MINI PRO

Patuljasti Androidi iz Sony Ericssona

07.12.2010 u 08:13

Bionic
Reading

Mobilni su telefoni zadnjih godina, nakon razdoblja smanjivanja, počeli rasti. Korisnici kojima se ne sviđa taj trend, a ipak se ne bi htjeli odreći naprednih opcija modernih mobitela mogu pronaći nešto za sebe u ponudi Sony Ericssona

Sony Ericsson svoj trenutačno najpoznatiji i najnapredniji pametni telefon, Xperia X10, proizveo je u dvije smanjene inačice. Jedna se zove X10 Mini, a druga X10 Mini Pro. Razlika u imenu odnosi se na postojanje fizičke tipkovnice: Model Pro je ima, a obični se Mini oslanja isključivo na virtualnu tipkovnicu. Upravo zbog nepostojanja fizičke tipkovnice te oslanjanja na virtualnu tipkovnicu koja se otvara na zaslonu dijagonale 2,55 inča smatramo da je X10 Mini pametni telefon namijenjen osobama tankih prstiju koji tu tipkovnicu neće često koristiti. Korisnici krupnijih prstiju teško će tipkati na tako malenom zaslonu.

Općenito smo X10 Mini doživjeli kao telefon koji cilja na korisnike koji žele kompaktni uređaj, a imaju tek povremenu potrebu za korištenjem interneta i elektroničke pošte. U toj zadaći ovaj minijaturni telefon briljira. No prednost bismo ipak dali modelu s tipkovnicom. Fizička se tipkovnica na Mini Pro Xperiji otvara klizno s bočne strane i zapravo omogućava daleko lakše tipkanje poruka i elektroničkih poruka. Imanje tipkovnice ne utječe značajno na dimenzije ovog telefona ili, da se bolje izrazimo, milimetar deblje kućište više je nego opravdana žrtva za ponuđenu funkcionalnost. Moramo primijetiti i to da dimenzije tipkovnice nemaju nikakav negativni efekt na njezinu upotrebljivost te da je tipkanje sasvim ugodno i uz malo vježbe postaje jako brzo.

U ostalim detaljima ovi su telefoni identični. Oba pokreće Qualcommov procesor takta 600 MHz, opremljeni su sa 128 megabajta memorije i bazirani na operativnom sustavu Android, no nažalost ne u najnovijoj inačici (2.2) koja u ovom trenutku nije ni podržana. Kao i njihova daleko veća braća, i Xperije Mini opremljene su svim blagodatima modernih pametnih telefona kao što su WiFi i Bluetooth adapteri, A-GPS prijamnik, kamera visoke razlučivosti (pet megapiksela) i mogućnost prijenosa podataka HSDPA protokolom preko mobilne mreže.

Ekrani obaju telefona imaju razlučivosti od 320 puta 240 piksela te prikazuju 16 milijuna boja. Umanjeni je prikaz kvalitetan i iznenađujuće upotrebljiv za pregledavanje internetskih stranica, no oni koji to redovito rade na svojim mobilnim telefonima trebali bi ipak posegnuti za pametnim telefonom punih dimenzija.

Zaključit ćemo da se radi o dvama simpatičnim i upotrebljivim telefonima od kojih je Pro daleko upotrebljiviji i ima našu preporuku za kupnju.

Sony Ericsson X10 Mini
CPU: Qualcomm MSM7227 600 MHz
Memorija za pohranu: 128 GB + microSD
Ekran: 320 x 240 16M boja
Dimenzije: 83 x 50 x 16 mm
Dijagonala ekrana: 2,555 inča
Masa: 88g
Razlučivosti kamere: 5 megapiksela
Operativni sustav: Android 1.6 nadogradiv na 2.1
Ustupio: Sony Ericsson

Sony Ericsson X10 Mini Pro
CPU: Qualcomm MSM7227 600 MHz
Memorija za pohranu: 128 GB + microSD
Ekran: 320 x 240 16M boja
Dimenzije: 90 x 52 x 17 mm
Dijagonala ekrana: 2,555 inča
Masa: 120g
Razlučivosti kamere: 5 megapiksela
Operativni sustav: Android 1.6 nadogradiv na 2.1
Ustupio: Sony Ericsson