Tehnologija MANIPULACIJE U PRETRAŽIVANJU

Europska komisija pokreće istragu protiv Googlea

Europska komisija pokrenut će istragu protiv američkog softverskog diva Googlea slijedom pritužbi da manipulira rezultatima pretraživanja interneta kako bi naštetio konkurentima, priopćili su dužnosnici EU-a

Istraga se temelji na pritužbama Googleovih konkurenata koji tvrde da njegov pretraživač nepravedno tretira njihove proizvode, navela je Europska komisija.

Pokretanje istrage ne znači da je Google kriv, podsjećaju u Komisiji. Komisija je 'odlučila pokrenuti istragu zbog mogućeg kršenja propisa o ravnopravnoj tržišnoj utakmici na temelju navoda da je korporacija Google zlorabila dominantan položaj na tržištu usluga pretraživanja interneta'.

Komisija će istražiti i je li taj pretraživač prestao objavljivati oglase tvrtki koje nude konkurentske proizvode, navodi se u priopćenju. Komisija je zadužena za nadzor poštivanja EU-ovih strogih propisa o poštenoj tržišnoj utakmici.

Iz Googlea je pak stigao odgovor u kojem internetski div navodi da su im korisnici uvijek na prvom mjestu, te da je njihov pretraživač namijenjen za ljude a ne web stranice. 'Uvijek će biti onih koji su nezadovoljni pozicijom svoje web stranice na pretraživaču...Ne mogu svi biti na vrhu' navodi se na Googleovom blogu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još