MANIPULACIJE U PRETRAŽIVANJU

Europska komisija pokreće istragu protiv Googlea

01.12.2010 u 14:08

Bionic
Reading

Europska komisija pokrenut će istragu protiv američkog softverskog diva Googlea slijedom pritužbi da manipulira rezultatima pretraživanja interneta kako bi naštetio konkurentima, priopćili su dužnosnici EU-a

Istraga se temelji na pritužbama Googleovih konkurenata koji tvrde da njegov pretraživač nepravedno tretira njihove proizvode, navela je Europska komisija.

Pokretanje istrage ne znači da je Google kriv, podsjećaju u Komisiji. Komisija je 'odlučila pokrenuti istragu zbog mogućeg kršenja propisa o ravnopravnoj tržišnoj utakmici na temelju navoda da je korporacija Google zlorabila dominantan položaj na tržištu usluga pretraživanja interneta'.

Komisija će istražiti i je li taj pretraživač prestao objavljivati oglase tvrtki koje nude konkurentske proizvode, navodi se u priopćenju. Komisija je zadužena za nadzor poštivanja EU-ovih strogih propisa o poštenoj tržišnoj utakmici.

Iz Googlea je pak stigao odgovor u kojem internetski div navodi da su im korisnici uvijek na prvom mjestu, te da je njihov pretraživač namijenjen za ljude a ne web stranice. 'Uvijek će biti onih koji su nezadovoljni pozicijom svoje web stranice na pretraživaču...Ne mogu svi biti na vrhu' navodi se na Googleovom blogu