WIKILEAKS POKAZAO

Kinesko vodstvo naredilo napade na Google

29.11.2010 u 12:32

Bionic
Reading

Među mnoštvom službenih dokumenata američke vlade u posjedu portala Wikileaks nalaze se i oni koji okrivljuju kinesku vladu za hakerske napade na Google prije godinu dana

U siječnju ove godine Google je objavio da je pretrpio hakerske napade iz Kine koji su rezultirali krađom njihove intelektualne imovine. Za napade je okrivio Kinu i privremeno prekinuo sve svoje operacije u toj državi. Poslovanju u Kini se vratio tek prošlog ljeta, ali u bitno manjem opsegu nego prije 2010. godine.

Kineska vlada nikada nije preuzela odgovornost za te napade, no danas objavljena komunikacija između američkih ambasada i Washingtona navodi kinesku vladu kao naručitelja tog napada. Portal Wikileaks koji je slavu stekao objavom velike količine tajnih dokumenata američke vlade o ratu u Iraku se domogao ogromne količine pisane komunikacije između Washingtona i američkih veleposlanstava diljem svijeta. U toj komunikaciji se nalazi i dokument koji navodi da je američka obavještajna služba dobila informacije od kontakata u kineskoj vladi da je upravo ona naručila napade na Google.

Osim Googlea, kombinirane snage kineskih sigurnosnih agencija, privatnih stručnjaka i internetskih slobodnjaka su za kinesku vladu napadale i računala američkih državnih institucija te računala drugih zapadnih vlada. Takvi napadi, koji za cilj imaju prikupljanje informacija, događaju se od 2002. godine.

Wikileaks trenutno nije dostupan jer trpi DDoS napade otkako su objavili da posjeduju dokumentaciju američkog ministarstva vanjskih poslova. Dobivene informacije su dali na raspolaganje poznatim zapadnim medijima kao što su New York Times ili Guardian koji su tijekom današnjeg dana objavili neke zanimljivije dijelove opširne dokumentacije.

Odgovornost za napad na Wikileaks je preuzeo haker pod pseudonimom Jester koji je poznat po napadima na islamističke stranice. Tvrdi da je ovim napadom želio zaštititi živote američkih vojnika i odnose SAD-a s drugim državama. Za sebe tvrdi da je bivši vojnik koji je sudjelovao u ratu u Afganistanu gdje je služio kao podrška borbenim trupama.