RUKA UMJESTO MIŠA

Surfanje gestikulacijom postaje stvarnost

26.11.2010 u 12:28

Bionic
Reading

Grupa studenata na MIT-u je modificirala je i zatim povezala Microsoft Kinect i Google Chrome s ciljem surfanja internetom pokretima tijela

Nedavno je Microsoft objavio da je namjerno ostavio otvorenim informacije koje Kinect šalje kroz USB sučelje na Xbox. Njihova ideja je bila da Kinect posluži domišljatim pojedincima i znanstvenoj zajednici za naume poput surfanja internetom pokretima ruku. Upravo tu ideju pokušava ostvariti Fluid Interfaces Group, grupa studenata američkog MIT-a fakulteta koja je modificirala Microsoftov Kinect i Googleov Chrome da rade zajedno, tj. da Chrome prima naredbe od Kinecta.

Surfanje na takvom sustavu se pretvara u mahanje rukama ispred ekrana slično onome Toma Cruise u filmu Minority Report. Studenti su dosad uspjeli u sustav ugraditi geste za skrolanje, klikanje na poveznice, uvećavanje stranice i horizontalno pomicanje. Zaživi li ova tehnologija na cjelokupnom upravljanju računalima, upotreba miša i tipkovnice će se značajno smanjiti. Studenti MIT-a su primijetili da bismo se tada riješili i sindroma upale karpalnog tunela. Kako točno funkcionira surfanje gestikulacijom, možete pogledati u priloženom videoisječku.