ADVANCED TECHNOLOGY DAY

Računalstvo u oblaku i mobilne aplikacije

26.11.2010 u 12:07

Bionic
Reading

U Zagrebu je u organizaciji tvrtke Microsoft Hrvatska održan šesti Advanced Technology Day. Tradicionalno okupljanje razvojnih softverskih inženjera, ove je godine bilo posvećeno novostima iz svijeta računalstva u oblaku, te tehnologijama za izradu aplikacija na različitim klijentskim uređajima – računalima, mobilnim telefonima te internetskim preglednicima

Stručnjaci Microsofta i partnerskih tvrtki su kroz 14 predavanja prikazali brojne mogućnosti platforme za računalstvo u oblaku, kao i prednosti i dodanu vrijednost koju tvrtke mogu ostvariti migracijom poslovanja u taj model. Istovremeno, način i tempo poslovanja današnjice zahtijeva veliku mobilnost. Imajući to u vidu, velika je pozornost posvećena tome kako stvoriti nova korisnička iskustva, kroz novi operativni sustav 'pametnih telefona', Windows Phone 7.

'Računalstvo u oblacima je prije svega tehnološka inovacija i napredak, ali je istovremeno i inovacija u smislu novog načina poslovanja. Ono briše granice između razvijenih zemalja i onih u razvoju, budući da svim poduzetnicima, neovisno o tome bave li se informacijskim tehnologijama, proizvodnim djelatnostima ili uslugama, omogućava izravan pristup svim tržištima u svijetu gdje je računalnalstvo u oblaku dostupno. Računalstvo u oblaku omogućava korisnicima da uz smanjene troškove pokrenu poslovni poduhvat, ali i da u momentu kada im je to potrebno, imaju odmah na raspolaganju dodatne resurse,' rekao je Tomislav Bronzin, izvršni direktor tvrtke Citus.

Drugi je niz predavanja bio posvećen korisničkom iskustvu, te odgovorio na pitanja kako izraditi aplikacije za servise na različitim uređajima, sa naglaskom na jedinstveno iskustvo korištenja, zahvaljujući razvojnim potencijalima internetskog preglednika. Prikazane su mogućnosti izrade poslovnih aplikacija korištenjem Microsoft Silverlighta, prednosti novog internetskog preglednika Internet Explorer 9, kao i geolokacijske usluge i pohrana podataka unutar samog preglednika korištenjem HTML5 standarda.

'Silverlight je na tržištu već tri godine, te je kroz četiri ozbiljne inačice sazrio u atraktivnu platformu koja objedinjuje prednosti desktop i web-aplikacija, uzimajući najbolje
iz oba svijeta. Rješenja u Silverlightu već samom arhitekturom platforme rješavaju mnoge probleme koje su do sada mučile poslovne sustave, a od prije mjesec dana, objavom sustava Windows Phone 7, razvijatelji u Silverlightu svoje znanje mogu iskoristiti i na mobilnim uređajima, prvima u nizu iz svijeta potrošačke elektronike na kojima će razvijati aplikacije korištenjem te platforme,' istakao je Domagoj Pavlešić, Microsoft MVP za Silverlight, iz tvrtke dizzy.hr.

Drugi je skup predavanja zaključen prikazom specifičnosti nove platforme za mobilne telefone, Windows Phone 7, te što ona znači za razvoj raznolikih aplikacija, zahvaljujući bogatoj funkcionalnosti i atraktivnosti.

Više o održanim predavanjima saznajte na http://www.microsoft.hr/atd6/