BETA TESTIRANJE

Chrome OS stiže sljedeće godine

25.11.2010 u 11:11

Bionic
Reading

Google je komercijalnu verziju operativnog sustava Chrome odgodio za 2011. godinu, ali će ove godine napraviti prijenosnik s beta verzijom tog sustava koji će dijeliti programerima i partnerima

Google već neko vrijeme najavljuje predstavljanje operativnog sustava za netbook prijenosna računala koji bi trebao nositi naziv Chrome OS. Finalna verzija tog sustava neće biti spremna za komercijalnu distribuciju prije 2011. godine, ali će Google još ove godine imati spremno prijenosno računalo s beta verzijom Chrome OS-a. Namjena tog računala bit će prezentacija novog operativnog sustava partnerima i razvojnim timovima koji bi trebali izrađivati softver za Chrome OS.

Sličan status trenutno ima i Googleov mobilni telefon Nexus One koji se više ne nalazi u slobodnoj prodaji, ali ga proizvođači softvera za Android mogu dobiti od Googlea kao testnu platformu. Za proizvodnju Googleova netbooka angažiran je tajvanski Inventec koji je, prema lokalnom portalu Digitimes, već proizveo 75.000 računala po Googleovoj narudžbi. Zasad se ne zna puno o hardverskim specifikacijama osim da će glavni procesor biti Intelov Atom Pine Trail. Google je na upit o ovom projektu odgovorio da će moći više toga reći prije kraja godine.