DEŽURNI KRIVAC ZA SVE

Facebook može izazvati napad astme?

19.11.2010 u 16:07

Bionic
Reading

Istraživanje talijanskih stručnjaka, koji su u britanskom medicinskom listu The Lancet istražili slučaj osamnaestogodišnjaka koji je doživio napad astme nakon traumatičnog doživljaja na Facebooku, pokrenulo je lavinu napisa koji tvrde da Facebook može izazvati ili pogoršati astmu. Ne treba biti doktor da biste shvatili da je takav zaključak u najmanju ruku ishitren

Psihološki stres može izazvati napadaj astme, tvrde stručnjaci u The Lancetu, navodeći slučaj depresivnog osamnaestogodišnjaka koji je doživio napad astme nakon što je na Facebooku vidio da ga je djevojka maknula s popisa prijatelja.

Sam naslov istraživanja koji glasi 'Facebook: novi okidač za astmu' daje naslutiti da bi ljudi koji boluju od astme trebali izbjegavati tu društvenu mrežu, no uopće nam nije jasno kako je netko mogao doći do takvog zaključka na temelju jednog jedinog slučaja.

Čak i da je riječ o opširnijem istraživanju, prilično je jasno da psihološki stres može biti uzrokovan na mali milijun načina, pa time i napadaj astme. U ovom slučaju, pravi uzrok problema očito je bio prekid komunikacije s djevojkom, koji se mogao dogoditi i putem nekog drugog komunikacijskog kanala.

Facebook je, čini se, trenutno dežurni krivac za sve probleme koji snalaze mlado i staro, a za što će ga sljedeće okriviti, možemo samo nagađati.

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2810%2962135-6/fulltext#