SUSRET S NOVINARIMA

Nokijino istraživanje o korištenju aplikacija u Hrvatskoj

17.11.2010 u 05:08

Bionic
Reading

Na današnjem Nokia media eventu, novinari i blogeri imali su priliku vidjeti Nokijinu božićnu ponudu vrhunskih pametnih telefona te kakav je stvaran pogled Hrvata na mobilni internet i korištenje aplikacija na mobilnim uređajima

Božićnu ponudu i novitete na hrvatskom tržištu mobilnih aplikacija predstavio je Attila Der, direktor Nokia Hrvatske.

'Drago nam je da možemo ponuditi nekoliko novih sjajnih modela koji su već nakon najava izazvali veliki interes javnosti i medija. Nokia N8 na najboljem je putu da postane nova zvijezda zahvaljujući vrhunskoj 12-megapikselnoj kameri s optikom Carl Zeiss i mogućnosti snimanja videozapisa HD kvalitete, besplatnim Ovi Kartama, a sve to na  novoj platformi Symbian^3, posljednjoj verziji najkorištenije platforme za pametne telefone, koja donosi više od 250 novih značajki te nekoliko značajnih iskoraka', rekao je Attila Der najavivši i dolazak Nokije C7 u zadnjim tjednima 2010. godine, u kojoj je broj korisnika Nokijinih mobilnih telefona dosegao 1,3 milijardu.

Što zapravo Hrvati vole na svojim mobitelima, što očekuju u budućnosti te kako koriste mobilni internet i aplikacije, pokazalo je istraživanje koje je provedeno u rujnu.

'Velika je stvar što smo saznali kako i u kojoj mjeri Hrvati vole koristiti mobilni internet i mobilne aplikacije. Istraživanje podupire naše uvjerenje da će aplikacije biti jedna od ključnih stvari u budućnosti mobilnih uređaja i da developeri imaju veliku priliku iskoristiti snage novog Symbiana i Ovi Trgovine. Činjenica da je skoro polovica ispitanika već koristila aplikacije, a da su mnogi i platili za aplikacije, ne smije se zanemariti', rekao je Greig Williams, generalni manager Nokia Alps & South East Europe u prezentaciji istraživanja.

'U Hrvatskoj su lokalne aplikacije vrlo popularne, a zbog jednostavnosti kojom se mogu preuzeti s Ovi Trgovine broj dnevnih preuzimanja, koji je u cijelom svijetu trenutno 2,7 milijuna, povećava se iz dana u dan. Velika je prilika to za developere i tvrtke koje se bave razvojem aplikacija. Svakodnevno se trudimo pomoći im da na što jednostavniji način razviju kvalitetne aplikacije i probiju se na tržište. U Nokiji smo se odlučili fokusirati na Qt, kao jedinu razvojnu platformu koja izradu aplikacija podiže na jednu novu, višu razinu te ujedno osigurava da aplikacije budu kompatibilne sa Symbianom, kao i s mobilnim telefonima koji će se zasnivati na platformi MeeGo', objasnio je Karl Pletschko, Developer Marketing Manager Nokije pred mnogobrojnim novinarima u Matis Absolut Loungeu.

Novinarima je predstavljen i jednostavan App Wizard pomoću kojega svatko, i bez programerskog znanja, može napraviti mobilnu aplikaciju unutar pet minuta u samo nekoliko jednostavnih koraka. Za više o App Wizardu, kao i natječaju koji je u tijeku, saznajte na linku www.nokia.com.hr/usluge-i-aplikacije/appkit