518 MILIJUNA DOLARA

Iranski Entekhab kupio Daewoo Electronics

15.11.2010 u 11:45

Bionic
Reading

Iranska industrijska grupa Entekhab potpisala je ugovor o kupnji južnokorejskog Daewoo Electronicsa za 518 milijuna dolara, izvijestili su u nedjelju dužnosnici i mediji

Iranska privatna kompanija donijela je odluku o kupnji Daewoo Electronicsa dva mjeseca nakon što je vlada u Seulu nametnula jednostrane sankcije islamskoj republici zbog osjetljivih pitanja nuklearnih pogona.

Entekhab se proteklih godinu dana zajedno sa švedskim divom Electroluxom natjecao za kupovinu južnokorejske tvrtke, koju je sada kupio za 518 milijuna dolara, izvijestio je reformski iranski list Shargh.

Diplomatski izvor pod uvjetom anonimnosti potvrdio je da je "konačni ugovor potpisan prije nekoliko dana, čime je Entekhab u potpunosti stekao vlasništvo nad Daewoo Electronicsom."

Južnokorejski medij izvijestili su da su vjerovnici Daewoo Electronicsa u ponedjeljak potpisali ugovor o prodaji kontrolnog udjela Entekhabu za 577,7 milijardi wona (oko 511 milijuna dolara“.

Po njihovim izvješćima, banke-vjerovnici na čelu s državnim Korea Asset Management Corp.-om imale su 97,5-postotni udio u tvrtki.

Daewoo Electronics bivša je podružnica u međuvremenu propalog Daewoo Groupa. Počeo je s preustrojem 1999., nakon urušavanja krovne tvrtke. Daewoo je osnovan šezdesetih godina prošlog stoljeća i postao je jedna od nanjvećih tvrtki u svijetu. Raspao se devedesetih godina a njegov brodograđevni i automobilski ogranak sada su samostalne tvrtke.