MICROSOFT HRVATSKA

Poslovanje u računalnom oblaku

12.11.2010 u 07:10

Bionic
Reading

Microsoft Hrvatska u svom je prostoru u Zagrebu organizirao kratko predavanje o računalstvu u oblaku i najavio svoju spremnost za budućnost koju će obilježiti upravo taj trend

Računalstvo u oblaku nadolazeći je trend koji je omogućila povezanost velikim brzinama. Radi se o dijeljenju računalnih resursa, softvera i informacija putem brzih internetskih veza. Običnim korisnicima računalstvo u oblaku najlakše je objasniti poznatim internetskim servisima Gmail ili Hotmail. Korisnici tih servisa svoja računala koriste samo krao terminale za pristup poštanskim sandučićima koji su pohranjeni na nekoj farmi servera i koja za njih odrađuje primanje i slanje poruka te brigu o njima. U budućnosti nas očekuje sve više takvih usluga, a posebno aktivan je razvoj komercijalne ponude za poslovne subjekte.

Tvrtke koje se bave istraživanjem tržišta smatraju da će računalstvo u oblaku biti sve više korišteno u poslovnom svijetu, pogotovo u manjim tvrtkama koje teško podnose velike jednokratne IT investicije. Prema Gartneru 2012. godine 80 posto tvrtki će koristiti u određenoj mjeri računalstvo u oblaku, čak njih 20 posto će svoje računalne potrebe namirivati na taj način. Poslovni korisnici na taj način izbjegavaju velike investicije u računalnu infrastrukturu i plaćaju njezino korištenje točno onoliko koliko je koriste. Na taj način će se riješiti i problem bolje iskoristivosti informatičke infrastrukture koja je danas između 10 i 25 posto.

Microsoft je zadnjih godina ubrzano radio na poboljšanju svog informatičkog oblaka pa je, osim besplatnih usluga kao što su Windows Live, Windows Update ili Hotmail, izgradio i poslovnu infrastrukturu poput Windows Azurea i nadolazećeg Officea 365. Pomoću tih usluga tvrtke će moći dobar dio svoje informatičke infrastrukture preseliti u računalni oblak. Microsoft za sada u Hrvatskoj nudi samo besplatne usluge tog tipa, a tijekom sljedeće godine će ponuditi i svoje komercijalne usluge.