IZMEĐU KOMPAKTA I SLR-A

Kvalitetne fotografije za šaku kuna

03.11.2010 u 12:57

Bionic
Reading

Osmišljavanjem potpuno nove kategorije digitalnih fotoaparata proizvođači su omogućili amaterima da izrađuju visoko kvalitetne fotografije bez kupovine i savladavanja skupih fotografskih sistema

Kompaktni digitalni fotoaparat s mogućnošću izmjene objektiva prvi je predstavio Olympus. U sklopu oživljavanja nekoć vrlo cijenjenog i popularnog tržišnog imena PEN, japanski proizvođač je naumio napraviti fotoaparat malih dimenzija i velikih sposobnosti koji će uz to biti i jednostavan za korištenje. SLR fotoaparati s mnogo pomoćne elektronike koja automatizira proces fotografiranja nisu bili zadovoljavajući izbor jer su preveliki i preskupi. Izbacivanjem prizme nužne za optičko tražilo bitno su smanjene dimenzije fotoaparata, a preuzimanjem tehnologija iz svijeta kompaktnih fotoaparata smanjena je krajnja cijena.

PEN-ovi su izrađeni oko istih svjetlosnih čipova koje koriste i Olympusovi SLR fotoaparati, a velik doprinos kvaliteti fotografija daje i korištenje kvalitetnih objektiva. PEN-ova formula se pokazala prilično uspješnom u komercijalnom smislu. Utrka za megapikselima je dovela do stagnacije kvalitete fotografija na kompaktnim fotoaparatima. U isto vrijeme je kvaliteta rasla na SLR fotoaparatima jer si tamo proizvođači nisu nametnuli smjernice koje se kose jedna s drugom kao što su smanjivanje čipa i povećavanje rezolucije.

Velik broj korisnika želi kvalitetne fotografije, ali nisu spremni usvajati znanja nužna za pravilno korištenje SLR fotoaparata kao što nisu spremni izdvojiti velik novac za SLR sisteme. Tim korisnicima možemo pridružiti i vlasnike SLR-ova koji nisu spremni stalno sa sobom nositi torbu punu objektiva, bljeskalica i filtara, već žele džepni fotoaparat koji će se kvalitetom približiti SLR-ovima.

Olympusov uspjeh motivirao je i proizvođače poput Panasonica i Sonyja da predstave svoje kompaktne fotoaparate s izmjenjivim objektivima. Panasonic je posebnu pažnju posvetio kvaliteti snimljenog videa na svojim proizvodima, dok je Sony svoje NEX fotoaparate usmjerio više prema jednostavnosti korištenja. Svaka od platformi ima neke posebnosti, ali im je svima zajednička jednostavnost korištenja, manje dimenzije od SLR sistema, ali i daleko niža cijena od SLR sistema.

Imajte na umu da su ovi fotoaparati s izmjenjivim objektivima skuplji od kompaktnih fotoaparata, no količina novca koji je potrebno izdvojiti za njih je bitno manja od one potrebne za kupnju SLR sistema. Namjerno govorimo SLR sistem da bismo naglasili da je kupovina SLR fotoaparata samo početak. Pored tijela nužno je kupiti barem jedan objektiv, a to će se kroz vrijeme pretvoriti u više od jednog objektiva, bljeskalice i filtre.

Kompakti s izmjenjivim objektivima uglavnom se prodaju u paketu s objektivima, koji su tako bitno povoljniji. Ima li korisnik u svom posjedu SLR sistem istog proizvođača, može koristiti i postojeće objektive. Donosimo pregled nekih zanimljivijih opcija u svijetu kompakta s izmjenjivim objektivima.

Olymous PEN E-PL1

PEN fotoaparati su započeli priču kompakta s izmjenjivim objektivima pa nije ni čudo što je Olympus lansirao već treći takav fotoaparat. Prvi je bio E-P1 koji je po načinu rada više sličio SLR-ovima jer je zahtijevao određenu količinu znanja od korisnika. Model E-PL1 zadržava kvalitetu fotografija, svjetlosni čip i izmjenjive objektive, ali način rada više prilagođava onima koji su navikli na kompaktne fotoaparate. U tom tonu je PL1 dobio i bljeskalicu ugrađenu u tijelo fotoaparata. Korisnicima sa sklonošću eksperimentiranju će se posebno svidjeti Olmypusovi digitalni Art Filtri koji u samom fotoaparatu dodaju raznorazne efekte na snimljene fotografije.

Kao i njegovi prethodnici, i E-PL1 koristi Olympusov svjetlosni čip izrađen za 4/3 SLR fotoaparate i kompatibilan je s objektivima za taj SLR sistem.

Svjetlosni čip: NMOS 12 megapiksela
Video: 720p (30 fps)
Masa: 334 g
Dimenzije: 115 x 72 x 42 mm
Objektivi: Olympus 4/3
Dijagonala pozadinskog ekrana: 2,7"
Cijena: 3.500 kn
www.olympus.com

Panasonic DMC-GH2

Panasonicov model fotoaparata GH2 je također treći u ovog kategoriji. Prvi model G1 nije imao mogućnost snimanja videa koja je vrlo važna korisnicima kompaktnih fotoaparata. Nasljedni model GH1 je to ispravio, a novi GH2 zahvaljujući novoj verziji svjetlosnog senzora nudi 1080p snimanje brzinama od 50 i 60 sličica u sekundi. Korisnik može sačuvati video u raznim brzinama, što omogućava prilično impresivne usporene video snimke.

Iako je Panasonic stavio video mogućnosti ovog fotoaparata u prvi plan, kvaliteta fotografija snimljenih sa GH2 može se bez problema usporediti s konkurencijom u istoj klasi. Panasonicovi kompakti s izmjenjivim objektivima su bazirani na 4/3 svjetlosnim čipovima i koriste Olympusove objektive. Panasonicov fotoaparat još nije stigao na naše tržište, no ako ćemo suditi prema cijeni njegova prethodnika, ovo će biti najskuplji od tri predstavnika klase.

Svjetlosni čip: CMOS 16 megapiksela
Video: 1080p (50/60 fps)
Masa: 609 g
Dimenzije: 124 x 90 x 76 mm
Objektivi: Olympus 4/3
Dijagonala pozadinskog ekrana: 3"
Cijena: još nije poznata
www.panasonic.com

Sony Alpha NEX-5

O ozbiljnoj namjeri ovog fotoaparata svjedoči već oznaka pripadnosti seriji fotoaparata Alpha koju su do trenutka lansiranja NEX-ova sačinjavali isključivo SLR fotoaparati. NEX modeli koriste isti svjetlosni čip kao i SLR Alpha, a kupnjom posebnog adaptera moguće je koristiti i sve A mount objektive. Objektivi koji se isporučuju s NEX-ovima su zamišljeni za NEX fotoaparate i video kamere te su međusobno izmjenjivi.

Sony je NEX-ove zamislio kao fotoaparate kojima će korisnik dati zapovijed kakvu fotografiju želi napraviti, a oni će sami prilagoditi sve potrebne parametre da je naprave. Primjerice, korisnik bira stupanj zamućenosti pozadine objekta fotografiranja i pri tom ne mora znati ništa o otvorima blende, dubini polja i svojstvima teleobjektiva, ne mora čak ni znati što je to teleobjektiv. Posebnost NEX fotoaparata je mogućnost snimanja 3D fotografija koje se onda moraju gledati na 3D televizorima.

Svjetlosni čip: CMOS 14 megapiksela
Video: 1080p
Masa: 287 g
Dimenzije: 111 x 59 x 38 mm
Objektivi: Sony E mount i Sony A mount s adapterom
Dijagonala pozadinskog ekrana: 3"
Cijena: 4.500 kn
www.sony.com