Tehnologija INTERNET SVUDA

Surfanje internetom na Mount Everestu

  • Autor: G. M.
  • 29.10.2010 12:01:08
  • 29.10.2010 11:12:13

Nepalski telekomunikacijski operater Ncell sagradio je 3G baznu stanicu na lokaciji s koje kreću ekspedicije prema najvišem vrhu svijeta

Ncell, tvrtka u privatnom vlasništvu nordijskog telekoma TeliaSonera i nepalskih investitora, odlučila je omogućiti posjetiteljima regije Mount Everesta uslugu mobilne telefonije i pristupa internetu. U baznom kampu iz kojeg kreću ekspedicije prema najvišem vrhu svijeta i vrhovima u njegovoj blizini postavila je 3G mobilnu baznu stanicu.

Osim planinara, ovom baznom stanicom okoristit će se i stanovnici doline Khumbu koja dosad nije imala nikakvu telekomunikacijsku infrastrukturu, te su se posjetitelji morali osloniti na skupe satelitske telefone da bi ostali u kontaktu s obiteljima i prijateljima. Kako se radi o 3G baznoj stanici, korisnicima u regiji je, osim glasovne komunikacije, omogućen i prilično brz pristup internetu. Da bi to dokazao, Ncell je pokretanje bazne stanice demonstrirao videopozivom. Bazni kamp i mobilna stanica nalaze se na 5.300 metara nadmorske visine.

Nepal je jedna od najsiromašnijih država u Aziji, zbog čega telekomunikacijske usluge pokrivaju tek trećinu od 28 milijuna stanovnika. TeliaSonera kroz Ncell planira u sljedećoj godini investirati više od 100 milijuna dolara da bi mobilnom mrežom pokrila 90 posto stanovništva države.

www.teliasonera.com

www.ncell.com.np
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još