TEHNOLOGIJA NIJE ZLO

E-knjige djecu vode prema klasičnim knjigama

30.09.2010 u 07:50

Bionic
Reading

Količina vremena koju djeca provode čitajući knjige znatno se umanjuje sa sve većom količinom vremena koju mališani provode na mobitelima i sličnim mobilnim uređajima. Ipak, istraživanje pokazuje da e-knjige često djecu navode na posezanje za literaturom u klasičnom obliku

Marketinška kompanija Scholastic and Harrison Group nedavno je provela studiju na uzorku od oko 1.000 djece u dobi između šest i 17 godina te njihovih roditelja. Većina ispitanih roditelja pokazala je izuzetnu zabrinutost zbog toga što sve jednostavniji pristup modernim tehnologijama djeci znatno umanjuje vrijeme provedeno uz čitanje te obiteljska druženja.

Oko 40 posto ispitanih roditelja smatra da vrijeme koje djeca provode na internetu ili mobilnim uređajima znatno umanjuje vrijeme koje djeca provedu čitajući knjige ili baveći se nekim fizičkim aktivnostima. Oko 33 posto ispitanih smatra da moderne tehnologije znatno umanjuju vrijeme koje bi obitelj inače provela u zajedničkom druženju.

Ipak, ovo istraživanje dovelo je i do nekih zanimljivih zaključaka. Tehnologija bi djecu mogla vratiti čitanju knjiga, a od ukupno oko 1.000 ispitanih, 57 posto djece izjavilo je da bi vrlo rado čitalo e-knjige, dok bi ih 33 posto čitalo iz zabave kada bi im više e-knjiga bilo dostupno.

Istraživanje je također pokazalo da bi 66 posto ispitane djece nastavilo čitati tiskane knjige, bez obzira na veću dostupnost e-knjiga.