RAČUNALNI RAT

Crv u iranskoj nuklearnoj elektrani

27.09.2010 u 15:12

Bionic
Reading

Kompleksni računalni crv je zarazio računala u iranskoj nuklearnoj elektrani Bushehr. Iranci smatraju da iza tog računalnog napada stoji američka obavještajna služba

Osobna računala zaposlenih u nuklearnoj elektrani Bushehr u Iranu su zaražena crvom Stuxnet. Radi se o prilično kompleksnom crvu koji može preuzeti kontrolu nad industrijskim pogonima, posebno mu to dobro ide na sistemima koje proizvodi njemačka tvrtka Siemens. Zbog njegove kompleksnosti i vrlo specifične namjene mnogi zapadni stručnjaci smatraju da je crv kreirala obavještajna zajednica neke države.

Iran smatra da iza crva stoje Sjedinjene Države koje godinama pokušavaju osujetiti nuklearni program te zaljevske zemlje. Iranci tvrde da je njihov nuklearni program mirnodopski, dok SAD i Izrael smatraju da se Iran izgradnjom nuklearnih elektrana i pogona za obogaćivanje urana pokušava dočepati materijala za izradu nuklearnih bombi.

Iranci tvrde da je crv zarazio preko 30.000 IP adresa u Iranu, ali da projekt pokretanja elektrane nije ugrožen te da sve i dalje teče po planu.