DELL STREAK

Super prenosivi tablet

24.09.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Dellovo tablet računalo, koje se sasvim dobro snalazi i u ulozi mobilnog telefona, stiglo je u prodaju, a mi vam nudimo opis našeg kratkog iskustva njegova korištenja

Prvi susret sa Streakom prilično je neobično iskustvo. Dell je napravio uređaj koji u potpunosti izgleda kao moderan mobilni telefon, ali su njegove dimenzije velike. Budući da se ipak radi prvenstveno o tabletu zaključit ćemo da se radi o jednom od manjih uređaja ovog segmenta. Dijagonala Streakovog ekrana iznosi pet inča što je sasvim dovoljno za relativno ugodno pregledavanje internetskih stranica, uredskih dokumenata i multimedijalnih sadržaja pri čemu prvenstveno mislimo na video zapise. Rezolucija ekrana jest 800 puta 480 piksela, koliko imaju i moderni pametni telefoni više klase, a ona je više nego dovoljna za uživanje u video materijalima.

Streak pokreće Googleov operativni sustav Android i to na inačici 1.6 koja sasvim solidno funkcionira na ovom tablet računalu. Dell je dosta preradio OS da bi nešto bolje funkcionirao u ulozi tableta, jer se ipak radi o softveru namijenjenom uporabi u pametnim telefonima.

Osjetljivost ekrana na dodir izvrsna je, a Dell se posebno hvali njegovom otpornošću na ogrebotine. Nismo pokušali namjerno ogrepsti ekran uređaja, ali smo ga pokušali ugurati u džep traperica gdje je imao par bliskih susreta sa zakovicama koji su završili bez ikakvih posljedica na ekran. Cilj našeg eksperimenta bio je provjeriti koliko je lako nositi Streak sa sobom. Presudili smo da njegova prenosivost nije ni izbliza jednaka onoj mobilnog telefona. Pet inča ipak je previše za prosječan džep na hlačama, ali će s lakoćom stati u džep na bilo kojoj jakni i zapravo je prilično praktično prenosivo tablet računalo. Ako imate potrebu za tablet računalom, Streak nećete ostavljati kod kuće zbog njegova mase i dimenzija, no problemi mogu nastati u slučaju kada njime želite zamijeniti svoj mobilni telefon.

Streakom je moguće telefonirati na klasičan način prislanjajući ga na uho, iako ćete izgledati pomalo neobično zbog njegove veličine. Taj problem s lakoćom rješava 'hands free' dodatak, bio on bežična slušalica ili sustav stereo slušalica koje se isporučuju s uređajem. Kvaliteta isporučenog 'hands free' kompleta iznenađujuće je dobra.

Streak će se snaći dobro pri reprodukciji WMV, MPEG4, 3GP i H.264/H.264 video zapisa. Primijetili smo da se nešto bolje snalazi s WMV nego s MP4 datotekama pa bi bilo razboritije koristiti taj codec prilikom pripremanja video zapisa za Streak. Reprodukcija video zapisa s servisa YouTube besprijekorna je.

Streak će izvrsno poslužiti i kao uređaj za izradu foto i video materijala. Ugrađena kamera razlučivosti pet megapiksela daje vrlo dobre rezultate kada se snimaju dovoljno osvijetljeni kadrovi. Obrada fotografija i videa nakon okidanja im dodaje dosta boje i vidljivo izoštrava sliku, no to ne spominjemo kao manu ovakvom uređaju kojem je to tek sekundarna ili čak usputna funkcija.

Tko prihvati Streak prvenstveno kao tablet računalo koje može poslužiti u ulozi mobilnog telefona, bit će njime i zadovoljan. Njegove dimenzije neće biti praktične korisnicima koji nemaju potrebe za njegovim naprednim funkcijama, stoga ovo nije uređaj koji se kupuje zbog reklame ili modnog izričaja već zbog potrebe, a tada će ispuniti većinu očekivanja. Vjerujemo i da će Streak postati još bolji u budućnosti kada ga Dell odluči opremiti novijim inačicama operativnog sustava Android.

CPU: Snapdragon 1 GHz
Radna memorija: 512 MB
Memorija za pohranu: 16 GB + microSD
Razlučivosti ekrana: 800 x 480
Dijagonala ekrana: 5"
Wifi: da
Bluetooth: da
GPS: A-GPS

Dimenzije: 152.9 x 79.1 x 10 mm
Operativni sustav: Android 1.6
Masa: 220 g
Cijena: od 1.898 kuna
www.t-mobile.hr