SIGURNOSNI PROPUST

Tinejdžer skoro srušio Twitter

22.09.2010 u 15:20

Bionic
Reading

Mladi Australac je htio učiniti svoj profil na Twitteru jedinstvenim i tako nenamjerno otkrio propust brojnim hakerima koji su sljedećih nekoliko sati terorizirali korisnike te društvene mreže

Pearce Delphin, 17-godišnji Australac koji piše na Twitteru pod imenom @zzap, ubacio je u svoj tweet java skriptu koja bi od njega napravila pop up prozor kada bi se preko tweeta prošlo kursorom miša. Mladić nije razmišljao o ubacivanju malicioznog koda na Twitterove servere, ali je podijelio svoje oduševljenje funkcionalnom skriptom s drugima.

Neki korisnici nisu imali tako nevine ideje, već su saznanje da se tvitana skripta izvršava iskoristili da preusmjeravaju korisnike na pornostranice, duplaju tweetove i čine razne nepodopštine. Twitter kaže da je većina zloupotreba bila ograničena na praktične šale i bestidnu promociju te da nema saznanja da je nečije računalo stradalo u procesu.

Twitter je brzo reagirao i u roku od pet sati uspio ispraviti propust koji je dopustio izvođenje tih skripti. Također upozorava korisnike da bi u svom timelineu mogli vidjeti posljedice aktiviranja skripti, ali da se to više neće događati.