OLYMPUS E-5

Olympusov novi top model

14.09.2010 u 15:42

Bionic
Reading

Nakon tri godine Olympus E-3 ide u mirovinu, a u vrhu Olympusove ponude SLR fotoaparata zamijenit će ga novi E-5

Olympus E-3 dosad je predstavljao sam vrh ponude sustava 4/3 digitalnih SLR fotoaparata. Nakon tri godine došlo je vrijeme za njegovu zamjenu. Nasljednik je nazvan E-5 i od svog prethodnika posuđuje izgled i otpornost kućišta kojemu ne smeta voda, a velika novost su videosposobnosti karakteristične za nove minijaturne predstavnike sustava 4/3.

Novo-staro kućište fotoaparata E-5 skriva svjetlosni čip Live MOS razlučivosti 12 megapiksela. Olympus posebno naglašava kvalitetu fotografija koje izrađuje novi top model, a za to je dijelom zaslužan novi procesor TruPic V+ za obradu slike. Nadograđen je i sustav za automatsko izoštravanje koji je brži i sada može prepoznavati lica te izoštravati sliku na njima. Osjetljivost svjetlosnog senzora je porasla na ISO 6400, kao što je porastao i pozadinski ekran dijagonale tri inča sa 921 tisućom piksela. Zgodan detalj novog E-5 fotoaparata je libela u tražilu pomoću koje bi fotografi trebali izrađivati savršeno poravnate fotografije.

Mogućnost snimanja videozapisa velika je novost Olympusovog top modela. Njegov prethodnik je bio predstavljen u vrijeme kada nitko nije razmišljao o dodavanju te mogućnosti u SLR fotoaparate, a E-5 dolazi u vrijeme kada je to sasvim uobičajena funkcija za tu klasu fotoaparata. E-5 snima filmove u 720p rezoluciji brzinom od 30 sličica u sekundi te ima priključak za vanjski mikrofon pomoću kojega će zabilježiti stereo zvuk.

Olympus E-5 ima dva utora za memorijske kartice, jedan za SD i jedan za CF kartice. Zanimljivo je da i Olympus polako odustaje od svog standarda xD memorijskih kartica te se priklanja široko prihvaćenom SD standardu. Novi SLR bi se trebao pojaviti u trgovinama u listopadu po preporučenoj cijeni od 1.699 američkih dolara, što će zasigurno biti nešto više u Europi.