SAMSUNG GALAXY S

Pametni telefon vrhunskog zaslona

13.09.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Vojska uređaja na Androidu dobiva sve više pripadnika, no samo neki, poput Samsunga Galaxy S koji vam danas predstavljamo, ističu se iznad ostalih. Donosimo vam pogled na uređaj s trenutno najljepšim prikazom zaslona dostupnim na hrvatskom tržištu

Tržište pametnih telefona sve je napučenije, što nas izuzetno raduje. Dostupno je izuzetno mnogo kvalitetnih uređaja bilo kojeg proizvođača, a Samsung Galaxy S definitivno je jedan od onih koji će odigrati ključnu ulogu na ovom dijelu tržišta.

Osnovna snaga Galaxyja S sadržana je u njegovom četveroinčnom kapacitivnom zaslonu Super AMOLED razlučivosti 480 x 800 piksela koji nudi trenutno najljepši prikaz na uređajima ove vrste dostupnim na hrvatskom tržištu. Barem dok svjetlo dana ne ugleda iPhone u svojoj četvrtoj inkarnaciji, sa svojim odličnim zaslonom Retina.

Kako bilo, Super AMOLED na Galaxyju S definitivno nas je ostavio bez daha. Boje su izuzetno čiste, vidljivost je odlična iz svih kutova i u globalu zaslon se pokazao odličnim u svakodnevnom radu. Osjetljivost zaslona na dodir odlična je na svim njegovim dijelovima.

Galaxy S pokreće Android u verziji 2.1, povrh kojeg je smješteno korisničko sučelje TouchWiz 3.0. Iznenađujuće, s obzirom da Samsung Galaxy S pokreće prilično moćan hardver, uređaj je ponekad pokazivao znakove usporavanja u radu. Bez ikakvog pravila povremeno je trebalo pričekati duže vremena prilikom pritiska na tipku 'Home' u prikazu poziva ili SMS poruka.

Što se spomenutog hardvera tiče, Samsung Galaxy S pokreće procesor Cortex A8 Hummingbird radnog takta 1 GHz, sadrži 512 MB radne memorije, što se pokazalo sasvim dovoljnim za sve zadatke koje smo pred ovaj uređaj postavljali. Što se podatkovnog prostora tiče, dostupan je u varijantama od 8 ili 16 GB podatkovnog prostora uz dodatak utora za microSD kartice, koja će podatkovni prostor znatno povećati.

Još jednu zamjerku moramo uputiti dizajnu uređaja. Naime, pogled na njegovu prednju stranu mnoge koji su vidjeli uređaj 'na prvu' je podsjetio na dizajn iPhonea. Da se radi o Samsungu, sugerira tek natpis naziva kompanije. Prednja strana rezervirana je za ranije spomenuti četveroinčni zaslon, klasičnu tipku 'Home' tipku te dvije osjetljive na dodir, rezervirane za otvaranje pripadajućeg izbornika te povratak korak unatrag.

Desna strana uređaja sadrži tipku za gašenje, odnosno paljenje, a lijeva tipke za upravljanje glasnoćom. Gornja pak ima utor za slušalice te utor za napajanje, odnosno USB povezivanje uređaja. Stražnja strana rezervirana je za petomegapikselnu kameru. Samsung Galaxy S kompaktne je forme, a potpune dimenzije iznose mu 122,4 x 64,2 x 9,9 milimetara uz težinu od 119 grama. Ono što nam se nije dopalo je stražnja plastična maska uređaja, koja je skuplja mrlje dlana i prstiju.

Vjerojatno ste primijetili da nigdje nismo spomenuli tipku za aktiviranje kamere, jer je na ovom uređaju jednostavno nema. Svim foto i video mogućnostima Galaxyja S upravlja se preko zaslona osjetljivog na dodir, što predstavlja problem prilikom snimanja fotografija jednom rukom, koje je najčešće onemogućeno. Uređaju nedostaje i bilo kakav oblik bljeskalice. Što se pak video sposobnosti snimanja tiče, Samsungu Galaxy S nema se što zamjeriti. Sposoban je za snimanje video zapisa razlučivosti 720p pri 30fps.

Kod povezivosti Samsungu Galaxy S gotovo ništa ne nedostaje - GSM/GPRS/EDGE, dual-band HSPA te Wi-Fi garantiraju da ćete u svakom slučaju biti online. Dućan aplikacija Android Market sugerira da ćete pronaći mnoštvo aplikacija dostupnih za pristup društvenim mrežama, brojne igre te razne druge dodatke koje želite na svom uređaju.

Da zaključimo, Samsung Galaxy S odličan je uređaj i slobodno ga možemo proglasiti jednim od najboljih uređaja u kategoriji pametnih telefona trenutno dostupnih na našem tržištu. Njegovom nabavkom definitivno nećete pogriješiti, no s druge strane preporučujemo da pričekate iPhone 4, koji samo što se nije pojavio na našim prostorima.

SPECIFIKACIJE:

Samsung Galaxy S GT-I9000

Podržane mreže: GSM 850, 900, 1800, 1900, UMTS 900, UMTS 2100 MHz
Dimenzije: 122,4 x 64,2 x 9,9 mm
Težina: 119 grama
Zaslon: kapacitivni, četiri inča (480 x 800), Super AMOLED
Operativni sustav: Android 2.1, sučelje TouchWiz 3.0
Procesor: ARM Cortex A8 1 GHz
Podatkovni prostor: 8G B, proširivo memorijskim karticama microSD
Povezivost: Bluetooth, GPS, microUSB, Wi-Fi
Poruke: SMS, MMS, E-mail
Kamera: 5mp, video snimanje 720p@30fps
Baterija: Li-Po 1500 mAh, do 750 sati na čekanju, 13,30 sati na čekanju
Cijena: 4.499 kn
Ustupio: EuropaTrade