APPLEU DO 30 POSTO

Android će uskoro držati 50 posto tržišta

08.09.2010 u 07:12

Bionic
Reading

Sudeći prema predviđanjima analitičara tvrtke Piper Jaffray, već za nekoliko godina na tržištu pametnih telefona samo dvije platforme držat će većinu udjela na tržištu - Googleov Android te Appleov iOS

Vojska uređaja koje pokreće operativni sustav Android na kraju će dovesti do toga da će ova mobilna platforma držati oko 50 posto udjela na tržištu, a kao druga će biti Appleov iOS. Ovo je samo dio iz izvještaja koji je objavila tvrtka Piper Jaffray.

Jednako tako, prema njihovim dugoročnim predviđanjima, da u potpunosti ne budu izgurani s tržišta, tvrtke poput Nokije ili RIM-a nužno će morati preći na Android.

Kao glavni razlog ovom predviđanju u Piper Jaffrayu navode veliki broj dostupnih uređaja na Androidu, a koji se svakog mjeseca dodatno povećava uređajima raznih kompanija.

Što se pak bliske budućnosti tiče, Piper Jaffray smatra da će do kraja ove godine Android ugrabiti 15, a do 2012. oko 23 posto udjela na tržištu. Što se pak Applea tiče, njegovoj mobilnoj platformi tvrtka predviđa 16 posto udjela na kraju ove godine, no tek nešto iznad 17 posto udjela do kraja 2012. godine.

Kakva god predviđanja ove analitičke kuće bila, bit će izuzetno zanimljivo vidjeti kako će se na tržištu snaći Microsoftova platforma Windows Phone 7.