NOVA INICIJATIVA

Google zna gdje ste i kolik vam je puls

05.02.2009 u 14:00

Bionic
Reading

U sklopu svog projekta Google Health, kojim ovaj internetski div želi napraviti najveću bazu zdravstvenih podataka na svijetu, Google i IBM pokrenuli su novu inicijativu u sklopu koje će ovaj servis prikazivati podatke iz medicinskih aparata kao što je, primjerice, EKG

Google Health je baza podataka u kojoj pacijenti iz odabranih zdravstvenih ustanova u SAD-u mogu sudjelovati ako to žele, čime dobivaju online pristup svim svojim zdravstvenim podacima, a mogu ga ostaviti privatnim ili podijeliti sa svojim doktorom, osobnim trenerom, nutricionistom i tome slično.

U suradnji s tvrtkom IBM Google je sada otišao korak dalje, objavivši da će Google Health crpiti podatke i iz raznih medicinskih aparata koji će biti spojeni na internet, pa će tako, primjerice, doktor moći na internetu pogledati kolik mu pacijent ima puls i je li mu previsoka razina šećera u krvi.

Odmah su se, naravno, javile pritužbe u vezi s privatnošću: neki tvrde da je Googleu cijela inicijativa samo krinka kako bi prikupio zdravstvene podatke pacijenata koje bi kasnije mogao koristiti u marketinškim kampanjama, no Google to odlučno odbija.

Voditelj projekta Roni Zeiger tvrdi da će 'pacijenti imati potpunu kontrolu' nad Google Healthom te da podrška za online očitavanja s medicinskih aparata ništa ne mijenja na stvari što se privatnosti tiče.

Zanimljivo je da je Google jučer predstavio još jednu uslugu koja je vrlo osjetljiva što se privatnosti tiče: Google Latitude. Ova usluga, koja trenutno nije dostupna u Hrvatskoj, omogućuje korisnicima Googleove karte za mobilne telefone (Mobile Maps) da provjere gdje se u datom trenutku nalaze njihovi prijatelji. I kod ove usluge Google je veliku pažnju posvetio očuvanju privatnosti korisnika, pa tako svaki korisnik može detaljno podešavati tko točno može vidjeti njihovu lokaciju, pa čak i za određene korisnike ili grupe korisnika odrediti da ta lokacija bude lažna ili posve nevidljiva.