IZNIMAN USPJEH

Mladi informatičari osvojili zlato i tri srebra na olimpijadi

23.08.2010 u 10:23

Bionic
Reading

Na 22. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi 2010. u konkurenciji timova iz 83 države svijeta, mladi hrvatski informatičari osvojili su jednu zlatnu te tri srebrne medalje, izvijestio je glasnogovornik Hrvatskog saveza informatičara Igor Čanadi

Ivica Kičić osvojio je zlatnu medalju, a Ivan Katanić, Stjepan Glavina te Adrian Satja Kurdija osvojili su srebrnu medalju. Voditelji tima bili su Ivo Šeparović i Luka Kalinovčić, dvostruki zlatni olimpijac.

Planirani dolazak hrvatske olimpijske delegacije u zagrebačku zračnu luku je u utorak, 24. kolovoza u 14 sati, gdje će po dolasku biti organizirana konferencija za novinare, na kojoj će se predstaviti osvajači medalja i njihovi voditelji, najavili su iz Hrvatskog saveza informatičara.

Međunarodna informatička olimpijada - International Olympiad in Informatics (IOI) 2010., najznačajnije svjetsko znanstveno informatičko natjecanje za učenike srednjih škola do 19 godina starosti, održano je na Sveučilištu Waterloou, Ontario, Kanada, od 14. do 21. kolovoza 2010. godine.

Prema propozicijama, natjecanje na olimpijadi odvija se u dva dana, a svaki se dan rješavaju po četiri originalna zadataka na algoritamskoj osnovi, u programskim jezicima C, C++ i Java pod operativnim sustavom Linux.

Nastup na olimpijadi organiziran je pod pokroviteljstvom i s potporom Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatskog informatičkog zbora, tvrtke Omega Software iz Zagreba te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.

Mladim je informatičarima danas čestitala i Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor. 'Vaš izniman rezultat kojeg ste ostvarili na 22. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi uistinu je hvale vrijedan. Osvojivši jedno zlatno te čak tri srebrna odličja, odraz je Vašeg uloženog truda i znanja koje je urodilo ovako odličnim ostvarenjem', istaknula je Kosor.