MOBILNA SIGURNOST

Pomoću umrljanog ekrana do lozinke

16.08.2010 u 13:17

Bionic
Reading

Ekrani osjetljivi na dodir upotrebom neizbježno bivaju umrljani, no naizgled nasumične mrlje mogu skrivati lozinku za otključavanje telefona

Stručnjaci sa Sveučilišta u Pennsylvaniji su objavili istraživanje u kojem otkrivaju da se mobilni telefoni bazirani na Androidu mogu jednostavno otključati 'čitanjem' informacija iz masnih mrlja prstiju na ekranima osjetljivim na dodir. Zaključavanje aparata (ne SIM kartice) na mobitelima baziranim na operativnom sustavu Android 2.1 i starijim se sastoji od četveroznamenkastog PIN-a.

Kako korisnici često unose PIN da bi upotrijebili svoj telefon, masnoća s njihovih prstiju ostavlja tragove koji se na ekranu mogu vidjeti i nakon brisanja. Za tako nešto treba malo eksperimentirati s kamerom ili digitalnim fotoaparatom i kutom gledanja te kutom pada svjetla. Froyo (Android 2.2) donosi mogućnost kreiranja lozinke na QWERTY tipkovnici koja će bitno otežati njezino otkrivanje ovom metodom.

Istraživanje se odnosi samo na mobilne telefone Android, ali vjerujemo da je ista stvar i s drugim uređajima koji koriste ekran osjetljiv na dodir i PIN-ove s malim brojem znamenki.