CRUSH

Britanci će softverom previđati kriminalna djela

26.07.2010 u 12:22

Bionic
Reading

Uspjeh IBM-ovog softvera nazvanog Crush (Criminal Reduction Utilising Statistical History) u SAD-u ponukao je policijske djelatnike na tlu Velike Britanije da se posluže njegovim uslugama

Britanska policija započela je s testiranjem računalnog softvera nazvanog Crush (Criminal Reduction Utilising Statistical History), pomoću kojeg planira znatno smanjiti stopu kriminala. Ovaj softver, razvijen u IBM-u, kombinira nekolicinu različitih podataka koje nakon izračuna servira u obliku predviđanja kriminalnih djela.

Crush za svoje napredne izračune, između ostalog, koristi podatke o izvršenim kriminalnim djelima, podatke policijskih djelatnika s terena, ponašanja kriminalaca na određenom području, pa čak i meteorološke podatke. Nakon analize podataka Crush nudi potencijalne točke na kojima bi se u određenim vremenskim periodima mogla dogoditi kriminalna djela.

U prilog softveru ide podatak da su policijski djelatnici iz Memphisa u Tennesseeju kao glavni razlog smanjenja stope kriminala od 31 posto te 15 posto u segmentu nasilnih zločina naveli upravo Crush.

IBM je u protekle četiri godine uložio oko 11 milijardi dolara u razvoj alata te vrste.