HTC DESIRE

Pametni telefon za geekove

19.07.2010 u 15:30

Bionic
Reading

HTC Desire je trenutno jedan od najnaprednijih pametnih telefona baziranih na operativnom sustavu Android. Vjerujemo da se radi o uređaju koji će zbog svoje snage nešto sporije zastarjeti od ostalih trenutno aktualnih modela

Googleov Nexus One nije dostupan kupcima iz Hrvatske (nedavno ga je Google posve povukao iz prodaje), no nešto najbliže tome bi bio HTC-ov Desire. Oba proizvodi tvrtka HTC, s minimalnim razlikama u kućištu i sučelju. Dakle, tko si je priželjkivao Nexus One, neka slobodno razmisli od Desireu, neće požaliti, a dobit će i pokoju stvar više.

Desire je nešto veći uređaj od već predstavljenog Legenda i nosi ekran bitno više rezolucije. Osjećaj uređaja u ruci je fantastičan jer je prekriven gumiranim premazom koji pruža toliko trenja da vam ne bi trebao ispasti iz ruke. To je vrlo pozitivno s obzirom na to da Desire daje bitno slabiji osjećaj čvrstoće od Legenda koji ima kućište izrađeno od jednog komada aluminija. Dobili smo subjektivni osjećaj da bi Legend mogao izdržati bitno više padova od Desirea, no to nismo uzeli kao manu Desireu jer njegovo kućište nipošto nije nekvalitetno napravljeno.

Najveća zamjerka Desireu jest tipka za zaključavanje/otključavanje koja je smještena na suprotnu stranu od one na iPhoneu ili Legendu. Privikavanje na krivu stranu je manji problem, ali pri držanju telefona vodoravno ta tipka je na putu dlanu i biva prečesto puta pritisnuta slučajno. Apple je s razlogom tipku za zaključavanje ekrana postavio desno iznad ekrana gdje pri vodoravnom držanju telefona naliježe vrh kažiprsta. Prigovorit ćemo i i kvaliteti te tipke koja možda i nije toliko loša, ali će zasigurno biti najviše korištena tipka na telefonu, pa ne bi bilo zgorega da je još kvalitetnija.

Desireov ekran je izvrsne kvalitete, radi se o AMOLED ekranu koji će vas oduševiti rezolucijom, bojama, osjetljivošću, oštrinom i čitljivošću sve dok ne izađete na sunce, gdje će biti gotovo pa neupotrebljiv. Uz potpuno pojačanu pozadinsku rasvjetu i skidanje sunčanih naočala (pogotovo ako su polarizirane) dat će se čitati s ekrana, ali hladovina i zatvoreni prostori su Desireovi prijatelji.

Desire iznutra

Telefon dolazi s verzijom operativnog sustava Android 2.1 upotpunjenom sučeljem HTC Sense. Verzija 2.2 već postoji, no zbog činjenice da HTC mora novoj verziji prilagoditi svoje sučelje Sense, za njihove uređaje bi se trebala pojaviti tek na jesen. To i nije neki problem s obzirom na to da je 2.1 vrlo zrela verzija koja nema nikakvih problema sa stabilnošću, kompatibilnošću i brzim radom. Pogotovo kada je pokreće Snapdragon procesor takta 1 GHz. Količina od 512 megabajta radne memorije također znači da će telefon rijetko kada usporavati u radu, no kada se instalira mnoštvo aplikacije koje ne moraju sve biti dobro programirane, zna se dogoditi da telefon zahtijeva ponovo pokretanje. Neke funkcije se jednostavno počnu izvađati s malim kašnjenjem, tada je vrijeme za ponovno pokretanje telefona ili aktivaciju aplikacije koja će pogasiti druge zaostale aplikacije.

Trajanje baterije ovog uređaja je na razini drugih pametnih telefona te klase, uz intenzivnije korištenje i dosta razgovora bit će nužno puniti bateriju svaki dan. Oni koji imaju manje potrebe za aplikacijama i internetom produžit će trajanje na dva dana, a oni koji malo pričaju i malo aktiviraju telefon, možda i nešto duže od toga.

Android operativni sustav je nešto kompliciraniji za korištenje od Appleova iOS-a, ali zato pruža daleko više opcija za prilagođavanje korisniku. Vjerujemo da će upravo po tome korisnici birati pametni telefon. Sve u svemu, unatoč sitnim manama, HTC-ov Desire je trenutno jedan od najboljih Android telefona na tržištu s jednim od najfunkcionalnijih sučelja (Sense) koja se ionako može u većoj mjeri isključiti smeta li korisnika. Tražite li telefon zasnovan na Androidu, teško ćete na našem tržištu pronaći bolje od ovoga.

Operativni sustav: Android 2.1 sa HTC Sense
CPU: Qualcomm Snapdragon QSD8250 1 GHz
Memorija: 512 MB
Prijenos podataka: HSDPA
Rezolucija ekrana: 480x800
Ekran: AMOLED
FM Radio: Da
WiFi: Da
GPS: Da
Cijena: 4.550 kuna
Ustupio: HTC