Tehnologija MOBITELI S GPS-OM

Je li naša privatnost ugrožena geolokacijom?

  • Autor: G. M.
  • 12.7.2010 12:55:19
  • 12.7.2010 12:12:20

Sve veći broj korisnika izražava zabrinutost zbog servisa koji određuju njihovu točnu lokaciju pomoću mobilnih telefona opremljenih GPS prijamnicima

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da se sve veći broj korisnika raznih društvenih mreža ili društvenih servisa ustručava odati svoju točnu lokaciju. Smatraju da odavanje lokacije može značajno utjecati na njihovu sigurnost. Radi se o 52 posto korisnika uređaja koji imaju mogućnost točnog određivanja njihove lokacije. Gotovo isti broj korisnika priznaje da svojim fotografijama dostupnim na internetu redovito dodaju geolokaciju.

Postoji prilično velik broj servisa i aplikacija koji su bazirani na točnom određivanju lokacije svojih korisnika. Najbolji su primjer servisi za traženje partnera koji spajaju ljude ovisno o njihovoj međusobnoj udaljenosti. Usamljene osobe oduvijek su bile omiljena meta kriminalaca.

Istraživanje je provela tvrtka Webroot koja ističe sigurnosni problem odavanja svoje točne lokacije, ali naglašava da nije problem u uređajima ili uslugama već u ljudima. Sami korisnici bi trebali znati kada trebaju, a kada ne trebaju otkriti svoju lokaciju te se prije svega naučiti pravilno služiti uređajem koji ih može odati. Privatnost na Facebooku u početku je predstavljala veliki problem dok se korisnici nisu naučili služiti sve boljim sustavima za kontrolu privatnosti. Danas možete svašta vidjeti o svojim prijateljima na Facebooku, ali osobe koje nisu povezane međusobno uglavnom ne otkrivaju ništa. Trebalo je godinu dana da korisnici oprezno počnu upotrebljavati taj servis pa će vjerojatno proći slično vrijeme za popravljanje stvari u svijetu geolociranja.

www.webroot.com
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još