TRI NOVA FOTOAPARATA

3D fotografiranje sa Cybershot fotoaparatima

08.07.2010 u 10:32

Bionic
Reading

Sony je najavio tri nova Cybershot fotoaparata koji dijele neke od mogućnosti s nedavno predstavljenim Alpha NEX fotoaparatima

Sony je osvježio svoju Cybershot liniju kompaktnih digitalnih fotoaparata s tri nova modela, T99, WX5 i TX9. Ovim modelima Cybershot serija je dobila neke od mogućnosti Sonyjeve Alpha NEX serije digitalnih kompakta s izmjenjivim objektivima. Za početak je tu Sweep panorama, automatizirano fotografiranje serije fotografija i spajanje u jednu panoramsku snimku, zatim je tu snimanje 3D panorame (za gledanje rezultata nužno je imati televizor sa 3D prikazom) i na kraju zamućivanje pozadine. Zamućivanje pozadine se na složenijim fotoaparatima dobiva objektivima s velikim otvorom blende i preciznim fokusiranjem. U Alpha NEX i Cybershot fotoaparatima taj proces je automatiziran i korisnik samo bira koliko 'mekanu' pozadinu želi.

Tri nova Cybershota imaju i zajednički svjetlosni čip. Exmor R CMOS čip je posebno dizajniran da smanji količinu digitalnog šuma po kojem su kompaktni fotoaparati postali poznati zadnjih nekoliko godina. Rezolucija modela T99 je 14,1 megapiksela, dok WX5 i TX9 rade fotografije rezolucije 12,2 megapiksela. Modeli TX9 i T99 su vodootporni, a TX9 može snimati 3D Sweep panoramske fotografije pod vodom, dok T99 nema 3D mogućnosti, pa pod vodom i na suhom snima samo dvodimenzionalne panoramske fotografije.

Model WX5 ima slične performanse modelu TX9, ali nema Carl Zeiss objektiv već onaj Sony G serije koji nudi 5x zum. WX5 nije otporan na vodu. Cijene fotoaparata nisu službeno najavljene, ali je AV Watch objavio očekivane cijene za japansko tržište. Model TX9 bi trebao biti najskuplji s očekivanom cijenom od 510 dolara. Očekuje se da će WX5 koštati 400 dolara, a T99 330 dolara. Fotoaparati u trgovine stižu tek u rujnu.