Tehnologija PRVA POMOĆ

Kako raditi u Gmailu bez veze na internet

Jedna od zanimljivijih web tehnologija koje su se pojavile u zadnjih par godina jest Google Gears, dodatak za web preglednik koji vam omogućuje da radite u web aplikacijama bez veze na internet. Sada i Gmail ima tu mogućnost

Google Gears, koji su nužan preduvjet za offline pristup, možete preuzeti na službenim stranicama. Riječ je o dodatku za vaš web preglednik koji sam po sebi ne radi gotovo ništa, no zato u sprezi s web aplikacijama koje ga podržavaju omogućuje rad bez obzira na to jeste li spojeni na internet ili ne.

Google

Na konkretnom primjeru ultrapopularnog Googleovog web email klijenta Gmaila, nakon instalacije Gearsa dovoljno je u Gmailu kliknuti na Settings, Labs i odabrati opciju 'Offline Gmail'.

Od sada, ako ne budete imali vezu na internet, Gmail će uredno raditi kao da je sve u redu, pohranjujući podatke na svoj tvrdi disk; čim se spojite na internet, vaša e-pošta bit će poslana, a sve postavke i promjene bit će sinhronizirane s online verzijom. Kako to izgleda u praksi, pogledajte u priloženom videu.Gmail će također znati prepoznati kad imate lošu vezu na internet, primjerice kad se spojite na neku javnu WiFi pristupnu točku te će se prebacivati iz offline u online način rada prema potrebi.

Moramo napomenuti i to da - kao i sve druge eksperimentalne usluge koje se nalaze pod opcijom 'Labs' u postavkama Gmaila - ni pristup bez internetske veze nije odmah omogućen svima, već će se uključivati za pojedine korisnike u sljedećih nekoliko dana. Ako nemate tu opciju, pričekajte koji dan i ona će se pojaviti.

www.gmail.com
gears.google.com
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još