Tehnologija NEZADOVOLJNI OBRTNICI

Carnetu prijeti tužba zbog .hr domena

  • Autor: B. R.
  • 24.6.2010 15:44:37
  • 24.6.2010 15:44:00

Činjenica da kao jednu besplatnu domenu .hr neće moći dobiti isključivo naziv obrta, nego u obliku 'naziv obrta + djelatnost' izuzetno je razljutila hrvatske obrtnike. Za ponedjeljak, 28. lipnja, sazvan je sastanak u Carnetu, a ako se Hrvatska akademska i istraživačka mreža ogluši na njihove zahtjeve, obrtnici su najavili i tužbu

Tijekom ožujka ove godine, donesen je novi Pravilnik o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom. Pravilnik je tijekom travnja stupio na snagu objavom u Narodnim novinama, no već je izazvao buru u obrtničkim krugovima.

Naime, obrtnici također, kao i bilo koje druge pravne osobe, imaju pravo na registraciju jedne besplatne domene .hr, no ne onako kako bi to željeli. Umjesto domene 'imeobrta.hr', obrtnicima je ponuđeno registriranje domene u obliku 'imeobrta-djelatnost.hr' - što je njima u potpunosti neprihvatljivo.

Ako pristanu na ovo, imat ćemo cijelu jednu poplavu obrtničkih domena koje će sadržavati dvadesetak ili više znakova u svom nazivu. Carnet obrtnicima omogućuje registraciju domene .hr s kratkim nazivom obrta, no ne tretira je kao besplatnu te je za takvu domenu potrebno izdvojiti 615 kuna godišnje.

Nažalost, nismo uspjeli dobiti neku konkretniju izjavu predstavnika Carneta s obzirom na to da je većina nadležnih na godišnjem odmoru, no izvještavat ćemo vas o razvoju situacije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još