Tehnologija SULUDI ZAKON?

Mobitele bez 'škljocanja' očekuje zabrana

  • Autor: B. R.
  • 27.1.2009 11:53:06
  • 27.1.2009 11:25:00

Suludo ili ne, prosudite sami, no na stolovima američkih kongresmena našao se prijedlog zakona prema kojemu bi bili zabranjeni zakonom mobiteli na kojima je moguće zvuk 'škljocanja' fotoaparata isključiti

Danas gotovo da nema mobitela koji ne sadrži ugrađenu kameru. Da bi što više nalikovali pravim fotoaparatima, proizvođači ih opremaju praktičnim zvukom 'škljocanja' prilikom snimanja fotografije, no većina korisnika najčešće taj zvuk isključi. Prođe li pravnu proceduru ovaj zakon nazvan 'Camera Phone Predator Alert Act', proizvođači više neće smjeti proizvoditi uređaje opremljene kamerom na kojima je moguće taj isključiti karakteristični zvuk.

Kao razlog naveden u prijedlogu zakona njegov tvorac, zastupnik New Yorka, Peter King naveo je brigu za djecu, koju pedofili i razni drugi predatori često iz prikrajka i neovlašteno snimaju.

Razumijemo njegovu zabrinutost, no nismo sigurni je li spomenuti kongresmen upoznat s činjenicom da je na tržištu dostupna sva sila minijaturnih fotoaparata i digitalnih kamera kojima je moguće snimati bez da to itko u okolini primijeti.

Bilo kako bilo, potpuni tekst zakona pročitajte na ovoj adresi, no sve nam se nekako čini da se ovdje radi o još jednom paranoičnom potezu naši prekooceanskih susjeda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još