NOKIA X6

Multimedija u pokretu sa zaslonom osjetljivim na dodir

15.06.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Multimedija, društveno umrežavanje i slični oblici zabave osnovne su značajke Nokijina modela X6. Ovaj ozbiljan komad hardvera korisnicima nudi brojne mogućnosti, a kako se pokazuje u svakodnevnom radu, odlučili smo provjeriti iz prve ruke

Na početku moramo odmah istaknuti jednu bitnu činjenicu – ako vam Nokijin Symbian S60 'ne sjeda', tj. razmazili su vas drugi operativni sustavi, onda ovaj uređaj zaobilazite u velikom luku. Ako vam pak Symbian S60 sjeda 'kao naručen', a u potrazi ste za uređajem bogatih multimedijskih mogućnosti, onda ne tražite dalje.

Ozbiljan komad hardvera

Već na prvi pogled, točnije prvo primanje uređaja u ruku, jasno je da se ovdje radi o prilično ozbiljnom komadu hardvera. Iako je dojam dobrog sjedanja u ruci izuzetno individualna stvar, nekako nam se čini da će Nokia X6 odgovarati svima. Dimenzije od 111 puta 51 puta 13,8 milimetara čine Nokiju X6 prilično kompaktnom, no opet s dovoljno velikim zaslonom (3,2 inča) da bi užitak multimedije na uređaju bio zadovoljavajući.

Težina od 122 grama samo doprinosi osjećaju 'ozbiljnosti' Nokije X6.

Centralni dio Nokije X6 definitivno je 3,2-inčni kapacitivni zaslon, preko kojeg se upravlja većinom mogućnosti uređaja. Razlučivost se zaustavila na granici od 360 puta 640 piksela, a zaslon i ugrađena kapacitivna tehnologija doista su kvalitetni. Čak i najmanji dodir 'tjera' prikaz na neku reakciju.

Što se pak vidljivosti sadržaja zaslona u uvjetima jakog sunčeva osvjetljenja tiče, Nokia X6, jednako kao i mnogi dugi proizvođači, boluje od boljke slabe vidljivosti.

Osim zaslona, Nokia je u model X6 upakirala nekoliko pripadajućih tipaka za upravljanje mogućnostima uređaja. Prednja strana, uz zaslon sadrži i tri pripadajuće tipke i dodatnu kameru; bočne su rezervirane za utor za SIM karticu, tipke za upravljanje glasnoćom, tipkom za zaključavanje odnosno otključavanje uređaja te tipkom za upravljanje ugrađenom kamerom. Gornja strana rezervirana je za tipku za paljenje uređaja te utore za napajanje, slušalice te USB povezivanje s računalom.

Sučelje mobitela poznati je Symbian S60 u inačici 5, već viđen na mnogim ranijim uređajima ove kompanije te ne donosi nikakve novosti. Kao što smo ranije rekli korisnici koji nisu navikli na Symbian neće biti oduševljeni, a svi ostali uživati će u svemu što ovaj OS nudi.

Na prednjoj strani Nokije X6 kompanija je ugradila i pripadajuću multimedijsku tipku za pristup, pogađate, multimedijskim sadržajima. Preko nje jednostavno ćete doći do audio playera, galerija, Ovi dodataka, video isječaka te svih sličnih sadržaja.

Upravljanje svim multimedijskim sadržajima pomalo je usporeno za naš pojam, a za što bismo kao glavni krivac istaknuli ne sam OS kao takav, nego hardver koji pokreće sam uređaj.

Uglavnom, svi multimedijski sadržaji pohranjuju se na ugrađeni podatkovni prostor koji kod modela X6 iznosi 16 ili 32 GB, a koji nije moguće dodatno proširiti memorijskim karticama. Ova činjenica ne bi trebala predstavljati nikakav problem s obzirom na to da je 16 ili 32 GB u najvećem broju slučajeva sasvim dovoljno.

Nokia X6 sadrži petomegapikselnu kameru s dvostrukom LED bljeskalicom koja sasvim dobro upotpunjuje multimedijske mogućnosti uređaja. Sučelje kamere identično je ranijim Nokijinim modelima poput N97 i nudi sve što većini korisnika ikada može zatrebati. Kvaliteta fotografija sasvim je zadovoljavajuća za uređaje ove vrste.

Još jedna stavka koju ističemo kao značajni plus uređaja je povezivost – GPRS, EDGE, 3G, WiFi, Bluetooth i USB garantiraju da ćemo s Nokijom biti 'online' gdje god da se nalazili. Naravno, uređaj je opremljen i GPS-om, uz neizostavne besplatne Ovi Maps karte koje se isporučuju sa svakom 'GPS' Nokijom.

Korisnici koji su u potrazi za dodatnim aplikacijama, osim onih predinstaliranih, mogu se poslužiti Nokijinim online dućanom Ovi Store. Isti se količinom dostupnih aplikacija definitivno ne može nositi s konkurencijom, no sadrži sve aplikacije koja vam ikada mogu zatrebati.

Nokia X6 odlično osvježenje je multimedijskoj obitelji uređaja ovog proizvođača. Ukupno gledajući, uređaj za svoj cjenovni rang nudi podosta toga i korisnici koji su navikli na korisničko sučelje koje nudi definitivno neće pogriješiti nabavkom Nokije X6. Oni razmaženi, poput autora ovog teksta, neće biti zadovoljni ovim uređajem.

SPECIFIKACIJE:

Nokia X6

OS: Symbian OS, Series 60
Procesor: ARM 11 434 MHz
Oblik: klasični s korisničkim sučeljem osjetljivim na dodir za upravljanje prstima
Dimenzije: 111,0 x 51,0 x 13,8 mm
Težina: 122 g
Zaslon: kapacitivni zaslon na dodir, 3.2", razlučivost: 640 x 360 piksela, akcelerometar
Priključci: Mikro USB priključak za USB 2.0 High Speed za PC, Nokia AV priključak od 3,5 mm za zvuk i TV-izlaz
Memorija: 16GB
Baterija: BL-5J 1320 mAh Li-Ion, 11 sati i 30 minuta razgovora, 420 sati na čekanju (GSM)
Radne frekvencije: WCDMA 900/1900/2100, GSM/EDGE 850/900/1800/190
WiFi: da
E-pošta: da, IMAP, POP, SMTP
GPS: da, A-GPS, Ovi Karte 3.0
Fotoaparat: 5.0 megapiksela (2592 x 1944 piksela) s auto-fokusom, 4x digitalni zoom, dvostruka LED bljeskalica; video do 640 x 480 piksela i do 30 fps
Glazba: digitalni music player Nseries (mp3, SpMidi, AAC, AAC+, eAAC+, WMA), FM radio
Cijena: oko 3.100 kuna