MICROSOFT HRVATSKA

Održani prvi 'Dani lokalne i regionalne samouprave'

10.06.2010 u 14:59

Bionic
Reading

Microsoft Hrvatska je zajedno s partnerima pokrenuo novu inicijativu nzavanu 'Dani lokalne i regionalne samouprave' kojom želi približiti Microsoftovu tehnologiju i partnerska rješenja predstavnicima javne uprave. Cilj ovog projekata je predstaviti najbolje prakse koje pokazuju kako učinkovito iskoristiti tehnologiju i pojednostaviti život građana i organizacija

Uzevši u obzir značajnu ulogu lokalne i regionalne samouprave u zajednici i životu građana te izazove s kojima se javna uprava suočava u današnjim vremenima, potrebno je kreirati jednostavna i uporabljiva rješenja te omogućiti njihovo korištenje za sve građane zajednice. Očekivanja današnjih korisnika su dostupnost i jednostavnost informacija i usluga, a upravo investirajući u tehnologiju i rješenja, lokalna i regionalna samouprava može podržati korisnička očekivanja te ujedno ostvariti značajne uštede u vremenu i novcu. Iz tog razloga Microsoft se odlučio na ovakav projekt nudeći predstavnicima javne uprave besplatnu radionicu na kojoj su mogli čuti od stručnjaka kako najbolje iskoristiti tehnologiju.

Dane lokalne i regionalne samouprave je, svojim izlaganjem o arhitekturi, modelima i okruženjima izgradnje rješenja za lokalnu i regionalnu samoupravu, otvorio Ratko Mutavdžić, direktor sektora za rad s javnom upravom u Microsoftu Hrvatska.

„Javna uprava je izuzetno razvijajuće područje te se primjećuje značajan rast u domeni interakcije s građanima i uporabi rješenja. Razvojem ovog segmenta otvaramo vrata za lokalnu pa i regionalnu suradnju. Na Danima lokalne i regionalne samouprave naši sudionici su imali priliku čuti kako Microsoft vidi područje u kojem oni rade. Kao kreator rješenja mi se okrećemo prema krajnjim korisnicima - građanima. Zanima nas na koji način oni imaju uvid u željene informacije i koje su njihove potrebe kako bismo mogli razviti rješenja koja građanima omogućuju lakše funkcioniranje.“ izjavio je R. Mutavdžić, direktor sektora za rad s javnom upravom u Microsoftu Hrvatska.

Nakon uvodnog izlaganja uslijedilo je predstavljanje primjera nekoliko uspješnih rješenja implementiranih u Hrvatskoj i regiji. Priliku za predstaviti svoja rješenja imale su tvrtke Infomare, Omega Software, GISDATA, TEB informatika, LIBUSOFT CICOM i EKOBIT koje su širokim rasponom tema, od rješenja za upravljanje proračunskim sredstvima, podrške u procesu pregleda subvencioniranja poljoprivrednih gospodarstva, geoinformacijskih sustava, podrške za poslovanje jedinica lokalne samouprave te rješenja za naplatu otpada prema stvarnoj količini, prikazale kako kvalitetno implementirati već postojeću tehnologiju i rješenja.

Sudionicima je na kraju predstavljen pregled mogućnosti novih tehnologija te tehnologija koje su partneri koristili u izgradnji rješenja za lokalnu i regionalnu samoupravu (Office, SQL Server, Visual Studio SharePoint). Prikazane su i mogućnosti koje pružaju platforme poput Microsoft SharePointa i Microsoft Dynamics CRMa pomoću kojih je moguće poboljšati procese koji se odvijaju unutar javne uprave, a ujedno imati i pregled nad svim bitnim podacima.

Nakon uspješno realizirane inicijative u Zagrebu, Microsoftov tim spreman je svoja iskustva podijeliti i sa splitsko-dalmatinskom regijom te će održati Dane lokalne i regionalne samouprave 18. lipnja 2010 i u Splitu, u novootvorenom Microsoft Inovacijskom centru.