Tehnologija OBRADA FOTOGRAFIJA

Adobe predstavio Lightroom 3

  • Autor: G. M.
  • 9.6.2010 9:29:54
  • 8.6.2010 14:10:01

Adobeova aplikacija namijenjena isključivo obradi fotografija dosegla je verziju 3. Adobe na PC-ju uglavnom dominira u branši obrade fotografija, dok mu je na Macovima konkurencija Aperture koji je u verziji 3 krenuo u prodaju tijekom veljače

Adobe Lightroom aplikaciju izrađuje i za PC i za Mac računala. Na PC-ju je Adobeov softver poznat kao ponajbolji za obradu fotografiju, bio to Photoshop ili Lightroom, dok na Macu ima snažnu konkurenciju u vidu Appleova Aperturea.

Nova verzija Lightrooma donosi ubrzan rad sučelja, direktno spajanje s fotoaparatom te preuzimanje fotografija direktno u aplikaciju prilikom fotografiranja, bolju redukciju digitalnog šuma, osnovne mogućnosti upravljanja videozapisima, dodatak za lakše objavljivanje fotografija na web stranicama, sinkronizaciju s iPhoneom te nove alate za ispravljanje iskrivljena uzrokovanog širokim kutom objektiva.

Lightroom 3 ima i poboljšan dio za dodavanje geo taga fotografijama. GPS prijamnici na fotoaparatima još nisu unificirani, pa nije jednostavno napraviti softver koji će ih sve jednako kvalitetno interpretirati. Stoga Lightroom nudi dodavanje geo tagova naknadno prema karti ili prema podacima zabilježenim na izdvojenom GPS prijamniku.

Ovakav softver je nužan korisnicima naprednih fotoaparata, pogotovo onima koji preferiraju svoje fotografije slikati u nekomprimiranom formatu.

www.adobe.com
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još