NOVA GENERACIJA

Sve što trebate znati o iPhoneu 4

08.06.2010 u 12:22

Bionic
Reading

Apple je na konferenciji WWDC predstavio novu generaciju iPhonea, nazvanu iPhone 4. Konferenciju smo pratili uživo, a evo kratkog pregleda svih najvažnijih noviteta u novom iPhoneu

Novi iPhone je procurio na internet prije nekoliko tjedana, tako da nas sam dizajn nove verzije - metalno kućište i staklo - i nije previše iznenadio. No što je Apple novoga ugradio u svoj pametni telefon? Donosimo kompletni pregled.

Hardver

Novi iPhone pokreće A4 čip, otprije poznat iz iPada. Većinu unutrašnjosti iPhonea zauzima ogromna litij-ionska baterija koja, tvrdi Apple, nudi više autonomije no ona u iPhoneu 3GS - 300 sati na čekanju, 10 sati gledanja videa, sedam sati razgovora. Apple je u novi iPhone dodao i žiroskop, koji će omogućiti još zanimljivije aplikacije i igre.

Novi IPS zaslon, za koji Apple tvrdi da je bolji od bilo kojeg OLED-a, ima dijagonalu 3,5 inča i razlučivost 960x640 pri nevjerojatnih 326 piksela po inču, s kontrastom 800:1.

Što se tiče povezivosti, sve je isto kao i u iPhoneu 3GS, osim što je WiFi unaprijeđen u verziju 802.11n, što mu omogućuje povezivanje s novijim WiFi uređajima. 

Najveća su poboljšanja vidljiva na kameri. iPhone sada ima dvije kamere: s prednje strane malena video kamera VGA razlučivosti služi za video razgovor. Glavna kamera ima razlučivost pet megapiksela, poseban senzor koji omogućuje bolje fotke u uvjetima loše rasvjete te peterostruki digitalni zum. Ista kamera snima HD video u razlučivosti 720p, a Apple će odsad s iPhoneom isporučivati aplikaciju iMovie, koja omogućuje jednostavno snimanje i montažu video isječaka.



Na kraju, jedna zanimljivost vezana uz dizajn: iPhone koristi dijelove metalnog kućišta kao antene, što ga čini tanjim no ikad - 24 posto tanjim od iPhonea 3GS. 

Softver

Novi iPhone dolazi s novom verzijom softvera, koja će pokretati i iPad - iOS 4. Od novosti tu je višezadaćnost (eng. multitasking), tj. mogućnost pokretanja više aplikacija istovremeno. Zatim, 2D grafika, 3D grafika, i fontovi na iPhoneu izgledat će bolje nego ikad prije. 

Od novih aplikacija tu je iMovie, napredni softver za snimanje i montažu video isječaka, te iBooks, aplikacija za kupovinu i čitanje knjiga iz Appleove online knjižnice iBookstore. 

Najzanimljiviji softverski novitet definitivno je FaceTime, koji omogućuje video razgovor ako ste spojeni na WiFi (u budućnosti bi ta mogućnost trebala biti dostupna i preko 3G veze). FaceTime je izrazito jednostavan za korištenje i nije potrebno nikakvo dodatno podešavanje da bi proradio. 

Cijena i dostupnost

U SAD-u iPhone 4 sa 16 GB memorije koštat će 199 dolara, verzija sa 32 GB 299 dolara, dok će stari iPhone 3GS koštati 99 dolara.

Što se tiče dostupnosti, iPhone 4 stiže 24. lipnja u SAD, Francusku, Njemačku, Veliku Britaniju i Japan, a u srpnju još u 18 zemalja.