KLIMATSKE PROMJENE

Google.hr danas prikazuje Milankovićeve cikluse

28.05.2010 u 12:30

Bionic
Reading

Google.hr se danas povodom rođendana znanstvenika Milutina Milankovića otvara crtežom njegove teorije o izmjenama klimatskih ciklusa na Zemlji

Na današnji dan 1879. godine rodio se Milutin Milanković, srpski znanstvenik hrvatskih korijena poznat po teoriji da Zemljini klimatski ciklusi ovise direktno o njezinom kretanju u odnosu na Sunce. Milanković je svoju teoriju objavio 1920. godine u izdanju JAZU (Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti) u Parizu. Teorija nije prihvaćena sve dok četiri godine kasnije do istog saznanja nije došao svjetski poznati klimatolog i meteorolog Wladimir Koppen.

Milankoviću su priznate njegove zasluge te je 1927. godine pozvan surađivati na izradi priručnika iz klimatologije i geofizike, a matematička teorija koja povezuje klimatske promjene s promjenama u ekscentričnosti orbite, precesijom i nagibom osi Zemlje nazvana je Milankovićevom teorijom.

Milutin Milanković je po struci bio građevinar s doktoratom iz tehničkih znanosti. Bio je prvi srpski doktor tehničkih znanosti. Do 1909. godine za Austro-Ugarsku je gradio brane, mostove, vijadukte i akvadukte. Te godine mu je ponuđena katedra iz primijenjene matematike na Sveučilištu u Beogradu i otada se koncentrira na fundamentalna istraživanja. Za vrijeme Prvog svjetskog rata austro-ugarska vojska je Milankovića internirala u Budimpeštu gdje mu je bilo dopušteno raditi u biblioteci Mađarske akademije znanosti. Za vrijeme te internacije je nastala teorija o Milankovićevim ciklusima. Milutin Milanković je umro 12. prosinca 1958. godine.