Tehnologija QR KODOVI

Piaget proizveo QR kod od 100.000 dolara

Švicarski proizvođač luksuznih satova i nakita Piaget proizveo je vjerojatno najskuplji QR kod na svijetu

Riječ je o brošu od 18-karatnog bijelog zlata, ukrašenom sa 1042 dijamanta i 520 crnih spinela (dragulji slični rubinu). Drago kamenje je na brošu raspoređeno u obliku QR koda koji je zapravo link za japanski website postavljen povodom dvadesete obljetnice Piagetove linije nakita Possession. Draguljarima u Piagetovoj radionici u Ženevi bilo je potrebno čak 200 radnih sati za ručno postavljanje sva 1562 dragulja i završnu izradu ovog jedinstvenog nakita. Vrijednost mu se procjenjuje na 100.000 dolara.

Gingernet

QR kodovi nastali su u Japanu prije 15-ak godina, za potrebe praćenja distribucije auto-dijelova. Otada su se proširili na mnoga područja, a sve se više koriste i izvan Japana. Ubrajaju se u dvodimenzionalne kodove, jer se, za razliku od bar koda, podaci očitavaju i horizontalno i vertikalno. Velika prednost QR koda je to što se može dekodirati kamerom u mobitelima smartphone, nekom od besplatnih aplikacija.

 

Piaget je jedan od najpoznatijih svjetskih luksuznih brendova, koji postoji od 1874. godine, a danas je u vlasništvu Richemont Grupe, u čijem su sastavu i brendovi Cartier, Van Cleef i A. Lange & Söhne. Poznati po vrhunskoj izradi, tehnološkim inovacijama i avangardnom dizajnu, satovi i nakit Piageta čest su izbor slavnih i bogatih. Slavu Piageta šezdesetih su godina pronosila slavna imena kao što su Jackie Kennedy, Gine Lollobrigida i Andy Warhol.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još