EKOLOGIJA

Zbrinjavanje odbačenih mobitela u Hrvatskoj

25.05.2010 u 13:44

Bionic
Reading

Količina elektroničkog otpada rapidno raste u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Od velike je važnosti propisno ga zbrinuti jer se klasificira kao opasni otpad, a da bismo saznali kako se to radi u nas, posjetili smo jedini ovlašteni pogon za reciklažu mobitela u Hrvatskoj

Mobilni telefon je uređaj koji svaki moderan čovjek ima u svom džepu i vjerojatno se radi o najviše i najčešće korištenoj elektroničkoj napravi današnjice. Upravo ta učestalost korištenja zajedno s iznimnim napretkom tehnologije mobilne komunikacije dovodi do relativno česte zamjene ovih uređaja. Što se događa s odbačenim uređajima i kako bi se oni trebali zbrinuti, pokazala nam je tvrtka Spectra-Media d.o.o. s kojom T-HT vrlo uspješno surađuje pri zbrinjavanju svog elektroničkog otpada.


Mobilni telefoni kao i većina elektroničkih proizvoda spadaju u red opasnog otpada te zahtijevaju poseban proces zbrinjavanja. Činjenica je to koju ne znaju mnogi korisnici te olako odbacuju svoje mobilne telefone i ostali elektronički otpad zajedno s drugim smećem. T-HT je svjestan svoje zakonske i moralne obveze spram našeg okoliša te, osim što poštuje aktualne zakone RH o zbrinjavanju otpada (svih vrsta, pa tako i elektroničkog), pokušava doprijeti i do svojih korisnika te ih potaknuti na pravilno zbrinjavanje odbačenih mobilnih telefona.

T-HT je dosad organizirao četiri akcije prikupljanja starih mobilnih telefona u kojima je raznoraznim popustima stimulirao korisnike da svoje stare mobitele predaju T-HT-u, nakon čega ih je zbrinula tvrtka Spectra-Media d.o.o. U njihovim pogonima se otpad separira i pretvara u sekundarnu sirovinu ukoliko je to moguće, u suprotnom se zbrinjava na način koji je najmanje štetan po okoliš.

Mobilni telefoni su otpad koji zahtijeva posebnu pažnju pri obradi. Razdvajaju se na štampane pločice, baterije i plastiku. Baterije se izdvajaju i šalju na obradu tvrtkama specijaliziranim za tu vrstu otpada, iz štampanih pločica se izdvajaju plemeniti metali, a posebna je priča s plastikom koja se koristi u proizvodnji mobitela. Mali uređaji moraju biti otporni na visoke temperature koje može proizvesti baterija i elektronika skučena u malom prostoru pa se koristi bromirana plastika otporna na visoke temperature. Posljedica takvog tretiranja plastike je da pri spaljivanju on ispušta toksične dioksine. U Hrvatskoj se trenutno takva plastika ne može zbrinuti pa se izvozi u Austriju gdje se spaljuje na siguran način.

T-HT je u svojim akcijama prikupljanja starih mobitela zbrinuo više od 80.000 komada odbačenih telefona. Trenutno je u tijeku akcija u suradnji sa Sony Ericssonom u kojoj se nudi popust pri kupnji Sony Ericsson Simpa paketa ukoliko kupac ostavi T-HT-u svoj stari mobilni telefon da bude propisno zbrinut. Više detalja možete pronaći ovdje