Tehnologija UPOZORAVAMO

Pazite se opasnih linkova na Twitteru

  • Autor: B. R.
  • 21.5.2010 9:47:01
  • 21.5.2010 7:07:54

Društvenim mrežama poput Twittera i Facebooka zlonamjernici se često služe za distribuciju svojih zloćudnih aplikacija i sličnih računalnih napasti. Najnovija opasnost vreba s društvene mreže i mikroblogging servisa Twitter

Predstavnici kompanije F-Secure upozoravaju da se na Twitteru pojavio skraćeni link koji vodi na stranicu gdje će korisnicima pokušati instalirati tzv. keylogger koji prati tipkanje korisnika po tipkovnici, te trojanca koji je u lovu na bankovne podatke korisnika.

Sporna poruka na Twitteru izgleda ovako:

'haha this is the funniest video ive ever seen'

Poruka ujedno sadrži i link http://bit.ly/b6Z3BC te nekoliko različitih has tagova. Ove statusne poruke šalju mreže automatiziranih 'zombi' računala, koja su postavili razni online kriminalci.

Na sreću, trojanac je u lovu na online servise banaka u inozemstvu, tako da su korisnici iz Hrvatske donekle zaštićeni, no svejedno smo vas željeli upozoriti.

Jednako tako želimo s vama podijeliti jedan mali trik koji se tiče servisa za skraćivanje web adresa bit.ly. Ako niste sigurni što se iza takvog linka nalazi, kopirajte ga u adresnu traku web preglednika te na kraju linka dodajte + (bez navodnika). Umjesto linka na koji bi vas bit.ly odveo, dobit ćete detaljne informacije o samom linku.

Više informacija o najnovijoj računalnoj opasnosti pročitajte na stranicama F-Securea, a po tko zna koji put vas upozoravamo – ne klikajte na linkove sumnjivih pošiljatelja, ne otvarajte sumnjive privitke e-pošte nepoznatih pošiljatelja koje dobivate te svakako nadograđujte operativni sustav sigurnosnim zakrpama i ne zaboravite koristiti neki od antivirusnih alata.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još