GOOGLE KONFERENCIJA I/O

Google najavio pregršt noviteta

20.05.2010 u 09:43

Bionic
Reading

Na konferenciji I/O koja se ovih dana održava u San Franciscu Google je predstavio nekoliko zanimljivih noviteta i inicijativa, među kojima se ističu novi web videoformat otvorenog koda WebM te otvaranje Google Wavea svim korisnicima

Već na izrazito dugom otvaranju konferencije guglovci su nabrojali gomilu novosti o kojima su se posljednjih dana širile glasine. Kao prvo, Google je još jednom izrazio svoju podršku standardu HTML5, ali je predstavio i jedan vrlo zanimljiv novitet: novi videoformat pod nazivom WebM.

WebM je zasnovan na kontejneru Matroska, videocodecu VP8 te audiocodecu Ogg Vorbis, a obećava kvalitetan prikaz videosadržaja kako na računalima, tako i na tabletima i mobitelima. Novi format već je podržan u tzv. nightly beta verzijama Firefoxa i Chromea, a radit će i u Microsoftovom Internet Exploreru 9, pod uvjetom da korisnik zasebno instalira codec VP8.

Zatim je tu Google Wave, koji je gotovo godinu dana bio u fazi poluzatvorene bete, a sada će napokon biti dostupan svim korisnicima. Ovaj simpatičan alat podigao je veliku prašinu kada je prvi put predstavljen, no interes je znatno pao u posljednje vrijeme, tako da sumnjamo da će izazvati revoluciju koja se u početku predviđala. Google Wave možete isprobati na ovoj adresi: wave.google.com

Na kraju, Google je predstavio i online dućan za aplikacije Chrome koji će biti dostupan na adresi chrome.google.com/webstore, na kojoj će korisnici moći pronaći aplikacije za taj web preglednik na jednom mjestu, slično iPhoneovom ili Android app storeu.