TEKSTUALNA INAČICA

Mobilni Facebook besplatan u zemljama u razvoju

19.05.2010 u 13:00

Bionic
Reading

Facebook je napravio posebnu inačicu servisa koja minimalno troši promet na mobilnim mrežama i dogovorio se s nekim operaterima da taj promet ne zaračunavaju svojim korisnicima

Facebook je odlučio zaobići visoke troškove podatkovnog prometa u mobilnim mrežama karakteristične za zemlje u razvoju pa je razvio super štedljivu stranicu Facebooka. Radi se o čisto tekstualnoj stranici koja se naziva 0.facebook.com i može se pronaći na toj istoj adresi. Posjetitelji neće moći vidjeti fotografije, video zapise, linkove ni igrati igre, ali će moći uživati u tekstualnim umotvorinama svojih prijatelja.

Naravno, i tekstualna stranica stvara određeni podatkovni promet, međutim Facebook je sklopio sporazum s prilično velikim brojem mobilnih operatera koji su spremni primiti na sebe taj trošak znajući da će zauzvrat dobiti ljubitelje jedne od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu. Na popisu se uglavnom nalaze mreže iz država kao što su Indija, Swaziland, El Salvador, ali ima i europskih tržišta koja su već prilično dobro definirana i razvijena kao što je Mađarska, Belgija, Danska ili Finska.