HI-TECH FARMA

Upoznajte krave twitterašice

19.05.2010 u 07:29

Bionic
Reading

Određeni broj korisnika Twittera unutar statusnih poruka doista piše svakojake gluposti i trivijalne informacije pa što to ne bi činile i krave muzare. Štoviše, njihove statusne poruke ponekad su inteligentnije od onih ljudskih

'Upravo sam isporučila 12,7 litara mlijeka', primjer je statusne poruke koja se automatski šalje kada jedna od 12 krava uključenih u ovaj projekt obavi mužnju. Upravo tako, 'obavi mužnju', jer je ovo jedna od rijetkih farma krava na kojima krave muzare same određuju kada će biti pomuzene.

Ova hi-tech farma naziva Buttermine Farms smještena je u Brantu, gradiću jugozapadno od Toronta, a uključena je u projekt Teat Tweet, koji koordiniraju znanstvenici sveučilišta Waterloo.

Svaka od 12 krava uključenih u projekt opremljena je identifikacijskim čipovima RFID da bi je sustav 'prepoznao'. Kada je krava spremna za mužnju, sama ulazi u za to prilagođen odjeljak gdje robotička 'ruka' namjesti sve potrebno da bi krava mogla isporučiti svoju dozu mlijeka. Nakon obavljene mužnje, računalni sustav pohrani sve informacije te pošalje statusnu poruku na Twitter račun pripadajuće krave.

Pogledajte ovaj robotički sustav u akciji:

Robotička ruka namješta sve potrebno za mužnju krava twitterašica

Osim statusnih poruka vezanih uz količinu pomuzenog mlijeka, krave muzare ponekad objavljuju i Vergilijeve stihove.

Više detalja o ovom neobičnom projektu pročitajte na ovoj adresi