RAZOTKRIVENA PRIVATNOST

Jednostavno do škakljivih poruka korisnika Facebooka

17.05.2010 u 09:02

Bionic
Reading

Privatnost na Facebooku jedna je od najvrućih tema proteklih mjeseci, a promjene koje predstavnici servisa uvode nalaze se pod stalnim udarom kritičara i boraca za zaštitu privatnosti korisnika. Sada je predstavljen servis koji jasno prikazuje opasan rizik za privatnost na Facebooku

Da biste koristili servis FacebookSearch, uopće ne trebate biti korisnik Facebooka, što je doista zastrašujuće. Jednostavnim upisivanjem bilo kojeg pojma u polje za pretraživanje postaje dostupna lista statusnih poruka vezanih uz traženi pojam.

Alat pretražuje statusne poruke i bilješke korisnika na Facebooku. Ista mogućnost već postoji unutar samog servisa, no dosad nije bila ovako javno prikazana i dostupna korisnicima koji nisu registrirani.

Predstavnici Facebooka navode da to nije sigurnosni propust te da je korisnicima omogućeno namještanje postavki privatnosti kako im se poruke ne bi prikazivale na spornoj listi. Korisnicima je to doista omogućeno, no kroz nešto više od 150 različitih opcija koje je potrebno postaviti, a što je odlično prikazano u ovoj infografici

Kako navode tvorci ovog servisa, koji za svoj rad koriste dostupan API Facebooka, cilj je natjerati predstavnike Facebooka da pojednostave namještanje postavki privatnosti te uklone mogućnosti poput ove.

Isprobajte sami FacebookSearch