Tehnologija BARACKBERRY

Obama dobiva mobitel otporan na prisluškivanje

  • Autor: B. R.
  • 22.1.2009 14:54:26
  • 22.1.2009 14:06:00

Novoizabrani američki predsjednik poznat je kao tehnološki frik koji se svakodnevno koristi mnogim blagodatima modernih tehnologija. Obamino korištenje novih tehnologija mogle bi umanjiti službe koje se bave njegovom sigurnošću, no kako se ispostavlja, i tome ima lijeka

Tehnologija kao takva izuzetno nam olakšava svakodnevni život, no s druge strane u razne usluge, servise ili uređaje prilično je lako provaliti, što je najviše zabrinjava službe nadležne za sigurnost američkih predsjednika.

E-pošta oduvijek je bila najozloglašenija od svih što se tiče sigurnosti, s obzirom da je takav promet moguće nadzirati, a to bi mogle iskoristiti tajne službe SAD-u neprijateljskih zemalja. Osim toga, vrlo lako se može dogoditi da jednim pogrešnim klikom američki predsjednik tajni mail pošalje u javnost.

Jedan od omiljenih gadgeta novoizabranom američkom predsjedniku Baracku Obami je njegov BlackBerry, a time nije oduševljena predsjednička sigurnosna služba. Umjesto klasičnog, oni su Obami pripremili prilagođeni smartphone uređaj, koji su praktično nazvali BarackBerry. Smartphone koji je proizvela tvrtka General Dynamics navodno bi trebao stajati oko 3.300 dolara, a navodno ga je nemoguće prisluškivati ili u njega na neki drugi način upasti. Uređaj je službeno nazvan Sectera Edge i u stanju je šifrirati telefonske razgovore u hodu te na isti način manipulirati drugim povjerljivim dokumentima.

Kada će Obama zauvijek napustiti svoj omiljeni BlackBerry, nije nam poznato.

www.gdc4s.com/secteraedge
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još