Tehnologija INKRIMINIRAJUĆE PORUKE

Šef Facebooka ni u mladosti nije mario za privatnost?

  • Autor: S. Š.
  • 14.5.2010 11:10:35
  • 14.5.2010 10:30:54

Silicon Alley Insider tvrdi da je u posjedu poruka koje je direktor Facebooka Mark Zuckerberg poslao još kad je imao 19 godina, a iz kojih se dade iščitati da ga nije naročito briga za privatnost korisnika

U posljednje se vrijeme puno priča o zaštiti privatnosti na Facebooku. Naime, iako korisnici imaju mogućnost zaštite svojih podataka, te su opcije prilično teško razumljive prosječnom korisniku, a mnogi ni ne znaju da postoje. S druge strane, Facebook iz godine u godinu sve više korisničkih podataka čini javnim.

Iz Facebooka tvrde da im je privatnost korisnika izuzetno važna, no u to je sve teže povjerovati, a nakon ovih poruka (čija je autentičnost, istina, upitna) iz mladih dana Marka Zuckerberga, bit će to još teže.

Razgovor koji se, kako tvrdi SAI, vodio preko jednog servisa za instant dopisivanje, glasi ovako.

Zuck: Da, ako ikad budeš trebao kakve informacije o nekome sa sveučilišta Harvard

Zuck: Samo pitaj.

Zuck: Imam preko 4.000 e-poruka, slika, adresa, SNS-ova...

[Prijatelj]: Što? Kako si to uspio?

Zuck: Ljudi su mi ih sami dali.

Zuck: Ne znam zašto.

Zuck: 'Vjeruju mi'

Zuck: Debili.


Ako ovaj razgovor i jest autentičan, moguće je da se Mark Zuckerberg samo šalio. Privatna zezancija ne mora značiti da se šef Facebooka jednako ponaša i kad je riječ o poslu. No ostaje dojam da se Facebook s korisničkim podacima ponaša kao s robom koju treba iskoristiti, pritom ne razmišljajući previše o tome da kritična masa korisnika pojma nema da su njihove fotke i poruke javne, a ovaj 'razgovor' samo produbljuje te sumnje.

www.facebook.com

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još