NEX-3 I NEX-5

Sony predstavio kompakte s izmjenjivim objektivima

11.05.2010 u 11:27

Bionic
Reading

Sony je službeno predstavio svoju seriju kompaktnih digitalnih fotoaparata s izmjenjivim objektivima, čija prodaja počinje u lipnju

Oživljavanjem PEN-a Olympus je definirao novu klasu digitalnih fotoaparata, kompaktne uređaje koji nude mogućnost izmjene objektiva i bilježenje fotografija senzorima iz SLR klase fotoaparata. U tome mu se pridružio i Panasonic koji koristi isti sustav objektiva, a nedavno je na to brzorastuće tržište odlučio ući i veliki Sony.

Na sajmu PMA najavljen je bezimeni projekt kompaktnog fotoaparata s izmjenjivim objektivima, a sada su predstavljena dva uređaja – NEX-3 i NEX-5. Izostavljanje ogledala i prizme za optičko tražilo omogućilo je Sonyju da proizvede magnezijska kućišta ovih fotoaparata od svega 24,3 mm i 25,4 mm.

Osnovu oba fotoaparata čini optički senzor Exmor APS HD CMOS posebno razvijen za fotoaparate NEX. Njegove dimenzije su značajno veće od onih senzora ugrađenih u kompaktne fotoaparate, pa je i kvaliteta fotografije bitno veća, pri čemu je razlučivost senzora 14,2 megapiksela. Umjesto optičkog tražila, korisnici će kadrirati pomoću pozadinskog ekrana dijagonale tri inča, a Sony navodi da je korištenjem tehnologije TruBlack postigao odličnu vidljivost i na jakom suncu.

Objektivi su posebno razvijeni upravo za ovu seriju fotoaparata, a Sony ih naziva E-mount. Uz kamere će se isporučivati 16-milimetarski F/2.8 stabilizirani objektiv koji je moguće nadograditi dodacima za još širi kut i fisheye pogled. Osim 16-mm objektiva, u ponudi će biti i 18-55mm F/3.5-5.6 i ultra zum 18-200 F/3.5-6.3. Pomoću adaptera bit će moguće koristiti i objektive digitalnih SLR-ova iz Sonyjeve linije Alpha.

Podrazumijeva se da će oba fotoaparata imati mogućnost snimanja videa. NEX-3 može snimati 720p videozapise, a NEX-5 1080i zapise kodirane AVCHD codecom. Zanimljivost je opcija nazvana Sweeping Panorama koja omogućava korisniku da fotoaparatom švenka panoramu koju želi zabilježiti, a on će snimiti seriju fotografija i sam ih spojiti u panoramsku snimku.

Prodaja oba fotoaparata počinje u lipnju, a preporučena cijena za europsko tržište je 250 eura za NEX-3 te 350 eura za NEX-5.