ISPROBALI SMO BETU

Što nam donose Windowsi 7?

22.01.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Nije tajna da Vista baš i nije ispunila očekivanja, kako Microsofta, tako ni korisnika, koji su od Windowsa XP na novi operativni sustav čekali šest godina. Windowsi 7 nam stoga dolaze brže no što smo očekivali, a mi smo isprobali prvu beta verziju

Windows 7 beta, koja je postala dostupna svima koji je žele isprobati početkom siječnja 2009, definitivno nije radikalan iskorak u odnosu na Vistu; prije bi se moglo reći da je riječ o evolucijskoj nadogradnji, sličnoj onoj koji Appleov operativni sustav Mac OS X doživi svakih godinu, dvije.

No, za razliku od Viste, koja je prepuna nedorečenih i smušenih rješenja, već se u prvoj beta verziji vidi da Windowsi 7 imaju jedan vrlo jasan cilj: ispraviti sve nedostatke Viste a da to ne bude nauštrb upotrebljivosti.

O instalaciji Windowsa 7 nećemo trošiti puno riječi; instalacija Windowsa već je dugo prilično bezbolan i kratak proces. Možemo samo reći da Windowsi 7 još manje gnjave korisnika nego prethodne verzije Windowsa, a sam proces instalacije kraći je no ikada. Primijetit ćemo samo da Windowsi 7 inteligentno detektiraju stari operativni sustav te znaju automatski napraviti dual-boot instalaciju, koja vam prilikom podizanja računala daje izbor između svih operativnih sustava instaliranih na računalu.


Prvi dojam nakon pokretanja Windowsa 7 mogao bi se najlakše opisati kao posvemašnji nedostatak bilo kakve gnjavaže. Nema 'Welcome Centrea' iz Viste koji nam se ionako činio prilično nepotreban, a nema ni napornog UAC-a (User Account Control) koji gnjavi svaki put kad promijenimo kakvu sistemsku postavku ili želimo instalirati novi program. UAC je, zapravo, još tu, ali je podešen da ne bude toliko napastan kao u Visti. Također, nestao je i posve nepotrebni Sidebar kojeg možete naknadno uključiti ako to želite (mi smo, pogađate, taj korak preskočili).

Spomenimo i to da su novi Windowsi gotovo na svim poljima vidno brži od Viste. Od instalacije, paljenja i gašenja računala, pa do svakodnevnog rada, primijetit ćete da se sve odvija brže. Službeni podaci i testovi također govore ovome u prilog, a vjerujemo da je glavni razlog tome činjenica da jedna nova i vrlo popularna kategorija prijenosnih računala, netbook, jednostavno nije dobro radila s Vistom. Mi smo isprobali Windowse 7 na moćnom Končarovom prijenosnom računalu Nina i sve je radilo izuzetno brzo; kako će sve to raditi na nekom netbooku cijene dvije do tri tisuće kuna, ostaje nam vidjeti, ali razloga za optimizam definitivno ima.

Sad kad smo nabrojali nedostatke Viste koji su ispravljeni u sedmici, možemo prijeći i na novitete. Najočitiji novitet vezan je uz novi taskbar, u kojemu će otvoreni programi biti prikazani samo ikonom, bez teksta. S obzirom na to da sam godinama isprobavao razna alternativna sučelja, s priličnom sigurnošću mogu ustvrditi da je ovo loš pristup od kojega će Microsoft vjerojatno odustati. Ikone bez teksta jednostavno su previše bezlične da bi vaše oko i mozak na brzinu percipirali o kojem se programu radi.


Ipak, ima i korisnih novosti; jedna od njih je opcija da sve prozore na zaslonu učinite prozirnim, a to radite tako da odete mišem u donji desni ugao svog desktopa. Tu su i jump liste; kliknite desnim klikom na neku ikonu u taskbaru i dobit ćete popis vezanih dokumenata kojima ste nedavno pristupili.

Dosta je noviteta i u Control Panelu, gdje se nalazi mnoštvo novih opcija, primjerice Gadgets, Recovery, Troubleshooting, Workspaces Center, Biometric Devices, System Icons te Action Center. Ovaj potonji je najvažniji jer zamjenjuje dosadašnji Security Center i u njemu se sada nalazi većina opcija vezanih uz sigurnost i održavanje računala.

Zagrebemo li malo dublje 'ispod haube', daju se tu pronaći i sitni ali bitni detalji kojima se radujemo puno više od vizualnih promjena. Primjerice, ako želite izbrisati neku datoteku, a to ne možete učiniti jer joj trenutačno pristupa neki proces na računalu, Windowsi 7 će vam reći o kojem se procesu radi. Pametno i vrlo korisno.


Na kraju, tu su promjene koje mnogi korisnici neće ni vidjeti, ali ipak su prilično bitne. Jedna od njih je, primjerice, bolja podrška za procesore s više jezgri. Tu je i Windows Touch, pomoću kojega će rad na Windowsima 7 biti puno lakši ako imate zaslon osjetljiv na dodir.

Što se tiče stabilnosti, možemo reći da je ovo najstabilnija beta na kojoj smo ikada radili. Ukratko, u otprilike tjedan dana rada nismo imala ama baš nikakvih problema. Windowse 7 testirali smo na novom, snažnom Končarovom prijenosniku Nina, čije specifikacije možete pronaći ovdje

Sve u svemu, naš dojam o Windowsima 7 izrazito je pozitivan, no to treba uzeti sa zrnom soli budući da je riječ o relativno blagoj nadogradnji Viste koja pak, po našem sudu, nije donijela dovoljno novosti u odnosu na Windowse XP. Ipak, Microsoft je popravio gotovo sve što u Visti nije valjalo, tako da se nećemo previše žaliti.